Först: Underbart att Oscar Zia driver med förra veckans kaos-sändning. Så viktigt av SVT att visa självdistans, det är otroligt avväpnande och smart att visa att man har humor och självinsikt. Sånt är livet liksom. Oscar var dessutom väldigt mycket mer avslappnad under genrepet under fredagskvällen och teknik, ljus och skämt satt betydligt bättre än under både genrep och sändning för en vecka sen. Nu börjar tv-stjärnan från vecka två i fjol visa sig…

Eva Rydberg gästar programmet och gör en härlig entré i programmet, är sen med och leder programmet med Oscar och kör en käck mellanakt med honom. Dessutom gästas programmet av ytterligare en Ewa. Fjolårets Rena Rama Ding Dong-duo kör tillsammans en eurodance-version på engelska/tyska/kinesiska/svenska av sin schlagerhit. Är detta årets överraskningshit? Och ja, den släpps på söndag!

Programmet har såklart ytterligare regnbåge, och Tone Sekelius blir ikväll den första öppna transperson att inta Mello-scenen. Otroligt mäktigt, och inte en dag för sent. Hon har en otroligt fint möte med Farah Abadi innan låten startar, där hon pratar om mod, och viljan att representera. Tone har blivit bättre alltmed att veckan rullat och under genrepet fullkomligt strålade hon av självförtroende. Så fint att se, och det finns absolut möjlighet att hon får kärlek av publiken. Räcker det? Vi tror inte det, men inget är uteslutet denna svårtippade kväll.

Slutligen. Gud så bra tv det kommer att bli om vi nu får uppleva den där planerade omröstningen med olika åldersgrupper och 12:or som ska delas ut. Snälla, nu håller vi alla tummar för att det nya röstningssystemet får redovisas och att vi får den sjukt spännande tv-kväll detta kan bli.

Betygen!

1. Bluffin – LIAMOO
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali 
QX QX QX QX
Ronny: Liam tävlar för tredje gången och den här gången gör han ett klubbigt besök i SHM-land med stänk av Natteravn med Rasmus Seebach.  Det är en sexigt suggestiv danslåt som klätts in i ett snyggt enkelt nummer som för tankarna till Benjamins Dance You Off. Nyblivna farsan Liam är säkerheten själv både rörelsemässigt och röstmässigt. och det ljusblingade numret är en riktigt snygg start på kvällens fest. Men jag är inte helt säker på att detta är den direkt-till-final-kandidaten som vi tänkt oss innan i veckan. Något saknas, något jag inte riktigt kan sätta fingret på, och det gör att jag sätter den till semi just nu. Och skulle det bli så är den såklart en superfavorit att ta sig till final därifrån. Kanske är det några veckor på Spotify och radio den behöver?

QX QX QX QX
Det här är precis den typen av The Weeknd-pop som går varm i mina öron utanför tävlingen, så inte helt oväntat är Liamoo en av mina absoluter favoriter ikväll (möjligen i år). Numret känns dyrt och luktar MTV-gala, men lyckas på något sätt samtidigt att få låten att kännas sex minuter lång och Liamoo känns väldigt, väldigt ensam efter en stund. Borde ändå inte ha några som helst problem att ta sig till final. Sen tar vi det därifrån.

2. Tror du att jag bryr mig – Niello & Lisa Ajax
Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Niklas ”Niello” Grahn Linroth, Jesper Welander 
QX QX 
Ronny: I en pastelligt rosa-blå frisersalong svassar ihoptussade paret Nijax runt medan de sjunger tävlingens mest effektiva refräng. Den går bara inte att få ut huvudet! Den känns som en klockren radiohit, och barnen kommer kasta sig över lurarna när de ser det lekfulla numret med en docksöt Ajax i högform. Niello har svajat sångmässigt på repen, men får han fason på allt skulle detta ta sig till semifinal. Men konkurrensen är tuff och jag tror att denna får ett bättre liv efter tävlingen.

QX QX QX
En av de mest klistriga barnramsa-refränger som Sverige har hört sedan Robyns Do You Really Want Me. Paret har haft svårt att få till kemin på repetitionerna, och Niello – som jag personligen har väntat ganska länge på ska göra debut i tävlingen – har letat efter tonerna i början av låten. Samtidigt är numret kvällens mest överraskande och lekfulla, och om artisternas stjärnglans inte är på topp, så har husdansarna så det räcker och blir över av den varan här. Håller appen så kan detta locka tsunamis av unga röster.

3. I Want To Be Loved – Samira Manners
Låtskrivare: Samira Manners, Fredrik Andersson
QX QX QX QX
Ronny: Brittisk-svenska Manners debuterar med en jättefin liten enkel ballad som jag utfärdar en rungande skrällvarning för. Det här skulle absolut kunna få folk på fall efter två moderna uptempo-uttryck, och står stjärnorna rätt kommer detta bli ett ”wow-moment” för tittarna. Numret är inte helt olikt Frans (samma upphovsman) If I Were Sorry, och både låt och nummer träffar rätt i hjärtat. Låten är på gränsen till tjatig, men jag kallar den hellre effektiv i sin upprepning av I Wanna Be Loved, och hon kommer att få massa kärlek av folket. Och det ger henne en finalplats.

QX QX QX QX
En låt som har växt mer och mer för mig för varje gång jag sett och hört den under repetitionerna. Samira spänner ögonen i sin lyssnare från första strofen, kräver att bli älskad, och därefter är det svårt att släppa taget. Låten har en liten fläkt av nämnda If I Were Sorry blandat med känslan av Cornelias “på riktigt-het” från förra veckan, men saknar samtidigt små, små detaljer för att kanske nå riktigt samma höjder som dessa. Borde ändå kunna överraska. Kudos till alla inblandade!

4. Suave – Alvaro Estella
Låtskrivare: Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Alvaro Estrella
QX QX QX QX QX
Ronny: Hej Melloperfektion! Alvaros återkomst till Mello innehåller ALLT som jag älskar med tävlingen: Uptempo! Modern pop! Urcoola kameravinklar! Svinsnyggt scennummer i varmt rött! Eld! Manliga heta dansare (i Lilis Okey Okey-hatt!) som dansar sexigt, sensuellt och är ”muy suave”. Och därtill en snygg sångare som kan röra sig. Om detta inte hamnar i final på ett eller annat sätt blir jag fanimig rasande. Detta är allt Mello handlar om, och nu när Mr Estrella lyft det som klassades ”okej” förra året till vansinnigt medryckande modern mellopop måste hjärtrösterna in! Hoppas på final men tror kanske att det blir via semi. Som vanligt. Suck.

QX QX QX
Utan tvekan den bästa schlager-latino som tävlat i Melodifestivalen sedan Mendez slirade sönder Everyday. Årets Alvaro är en långt sexigare historia än Hammarkullen-karnevalerna från de senaste åren, och det känns äntligen som man sneglat mer mot Maluma än Javiera (RIP). Lite dansargodis skadar aldrig heller (Edin is back!) och allting utanför topp fyra för den här kryddiga chorizon till schlagergolvsvältare vore en skandal.

5. Face in the Crowd – Browsing Collection
Låtskrivare: Carolina Karlsson, Mimi Brander, Moa Lenngren, Nora Lenngren, Sandra Bjurman, Jimmy Wahlsteen
QX QX
Ronny: Jag klickar inte med den här mixen av Måneskin goes Olivia Rodrigo med stänk av ett kvinnligt H.E.A.T. Det är en rimlig refräng men låten spretar åt lite väl många håll, och det generiska rock-i-Mello-scennumret förstärker inte dess chanser. Men band med regnbågsflaggan på axel och gitarr, och i hjärta, får alltid ett extra QX i min bok.

QX QX
Om Måneskin träffats i rökrutan på ett högstadium i Skövde och bestämt sig för att skaffa frisyrer som First Aid Kit och spela Avril Lavigne-pop, ja då hade historien sett annorlunda ut och kanske hade det låtit så här. Fyller helt klart sin funktion, men inte riktigt min tekopp. Däremot så ger regnbågsflaggor och HBTQ-representation alltid, alltid hurrarop från mig!

6. Änglavakt – John Lundvik
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, John Lundvik 
QX QX
Ronny: Jag har tjafsat emot under hela veckan när folk tippar denna mossiga schlagerballad till final. Jag tror helt enkelt att det inte spelar roll att Lundviks gyllene strupe tar itu med denna klyschiga schlagerfest. Den här typen av låtars storhetstid är över i Mello (och i övriga universum), och jag kan för mitt liv inte tro att John säljer in detta så bra att det skulle ta sig till final. Visst, jag är rätt svag för melodin. Men texten och att sjunga om att vara någons Änglavakt? Kom IGEN! Nä, som bäst semi.

QX
Märkligt gammaldags schlagerballad, som till och med får Johns My Turn att låta fräsch och krispig. Texten, där John utmålar sig själv som ett gudomligt skyddshelgon, är dessutom så klysch-fylld att Charlotte Perrellis Mitt Liv känns som Bob Dylan. Ofarligt alltså? Inte alls. John Lundvik skulle förmodligen kunna sjunga in signaturen till glassbilen och få den till final, så jag räknar inte alls bort det här från att sno någon annans finalbiljett. Men oj vad orättvist det vore. Inte minst mot artister som Shirley, Elisa och Sonja som sköljts ut med diskvattnet med samma typ av låt tidigare.

7. My Way – Tone Sekelius
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Tone Sekelius
QX QX QX
Ronny: Mitt Mellohjärta går ju igår på alla ingredienser här: Snygga Tone sjunger en glad stärkande Pride-låt om att våga gå sin egen väg. Och vi får en lång kappa som åker av för att blotta en snygg klänning. Men tyvärr är numret i övrigt lite märkligt inramat med modern Sia-ballett och en stillasittande stråktrio. Det går liksom inte ihop med den här låten som är en mix av en poppig Pride-låt och en typisk uttagningslåt från Norge ca 2011. Tone kanske inte är säkerheten själv på scenen men har vuxit med uppgiften hela veckan, och jag gillar nerven, attityden, modet… A for effort. Heja!

QX QX
Härlig – men lite mossig – tro-på-dig-själv-schlager med knuten-näve-i-luften-känsla och Pride-fest-aura. Tone har känts lite osäker i ett nummer som inte riktigt verkar förstått vilken låt det är det tillhör (stråkinstrument-trio, någon?), men det är ändå en riktigt härlig avslutning på kvällen och framförallt ett glastak som äntligen krossas. Får nog svårt att vara med och slåss om finalplatserna, men känns ändå som ett självklart Melodifestivalbidrag.

Vi tippar:

Final: Samira Manners & LIAMOO

Semi: John Lundvik & Alvaro Estrella

5. Lisa & Niello

6. Tone Sekelius

7. Browsing Collection