I kväll intar rockarna i Browsing Collection Melodifestivalsscenen med sin låt Face in the Crowd. Vid mikrofonen står gitarrspelande Mimi Brander, 24 som tillsammans med gitarristen Moa Lenngren, 28, basisten Nora Lenngren, 24, och trummisen Carro Karlsson, 28, utgör det Skövde-baserade bandet.

Du Mimi har regnbågsflaggan på ärmen, och du Moa på gitarren, varför?
Mimi: Jag är lebba (skrattar). Det är väl det där börjar, att jag ville visa vem jag är och var vi står som band. Att det inte är en självklarhet i vår bransch. Hur ofta ser man ett rockband som visar medmänsklighet, som vågar ta ställning?
Moa: Vi jobbar också mycket med de frågorna vid sidan av, bland annat på ett kollo för tjejer och transpersoner. Vi deltar även i föreläsningar för allas lika värde, vilket är en viktig byggsten i vårt band. Gitarren är faktiskt en replika av en känd musikers, och jag kände att ”wow, den här måste jag ha!”. Vi har alltid haft färg i bandet, och det här var ett bra sätt att visa att det här är en del av oss.

Hur är musikbranschen för unga brudar som spelar rock?
Mimi: Exakt som man kan tro…
Nora: Uppförsbacke många gånger. Men det spelar ingen roll vad folk säger, för vi har alltid kört vår grej.
Moa: Ingen berättade för oss hur musikbranschen skulle vara, så vi har fått kämpa sedan dag ett och ta att äldre tekniker ska försöka att visa oss hur man kopplar in saker.
Nora: Som när vi gick in i en musikaffär och skulle köpa instrument och fick vi tillbaka: ”Jaha, är ni bara tjejer? Ni kanske skulle ha en kille i bandet så det går lite bättre för er”. Men sånt har gett oss skinn på näsan, och det är därför vi är här idag.

Är rocksvängen HBTQ+vänlig sfär?
Mimi: Både och. Rockare är den snällaste grupp som finns (skrattar). Men samtidigt kan det vara ett jäkligt hårt klimat: Mansdominerat, vitt, snubbigt och väldigt hetero. Det finns inte så mycket utrymme….och man märker att vi är en nagel i ögat på vissa. Men vi har inga problem med det, det struntar vi i.

Har ni mycket flatfans?
Nora: Vi har fått en del och det är helt Mimis förtjänst.

Vad har ni för förhållande till Melodifestivalen?
Mimi: Alltså vi älskar Eurovision och Melodifestivalen, men vi har flera gånger tackat nej till att vara med. Vi har fått låtar skrivna till oss de senaste fem åren, men inte känt det var rätt forum för oss. Vi vill också spela vår egen musik, inte bara ta nån annans.
Moa: Nu fick vi chansen att skriva vår egen låt och kände att vi kör. Det känns som en kul grej.

Vad har ni får Mello/ESC-favoriter?
Nora: Lordi. Och Shirley Clamp.
Mimi: Och Loreen.
Moa: Och G:son såklart. Vi känner honom sedan tidigare då jag och Nora varit trädgårdsmästare hos honom. Vår morsa har designat hans trädgård så vi sommarjobbade med att rensa ogräs hos honom. Det var vääääldigt mycket ogräs.