Vilken (halv)spännande kväll!
Det nya efterlängtade röstningsmomentet blev inte fullt så spännande som jag hoppats då alla grupper utom en (3-9 år, ni är mina hjältar för att ni gav Alvaro er 12:a!), hade samma etta (John Lundvik). Men det var ändå en kul omröstning att följa, och det var ju fullkomligt ljuvligt att se hur Tone Sekelius visade sig gå hem i många åldersgrupper!

Första låt att gå till final var QX coverboy som alltså gjorde det igen: LIAMOO tog sig direkt till final för tredje gången, efter succéerna Last Breath (2018) och Hanna Ferm-duetten Hold You (2019). Det är en riktigt cool låt, och numret satt i rutan när LIAMOO jazzade loss i sin sexiga The Weeknd/SHM-dänga. Den nyblivna pappan kan absolut få till det under finalen om fyra veckor. Det känns som en internationellt gångbar låt och nu håller vi tummarna för att skivbolaget slantar upp och slänger in lite dansare till sista minuten. Det förtjänar den. Heja LIAMOO!

Men. Jag kan inte fatta att svenska folket föll för John Lundviks mossiga schlagballad. Som jag skrev igår har den typen av låt inte funkat sedan en väldigt ung Molly Sandén sjöng Så vill stjärnorna till final 2009, och hur bra sångare John Lundvik än är så SKA detta inte funka. Att inta en scen i vitt, utan skor på fötterna och sjunga om att vara någons Änglavakt känns allt annat än Melodifestivalen 2022.
Hur kan detta gå hem när massa andra artister sjungit svenska gråtballader innan honom och misslyckats kapitalt? Tid att andas med Simon Forsberg (2011), Ett andetag med Annika Herlitz (2015), Det finns en väg med Jonas Gardell (2018), I din himmel OCH Sluta aldrig gå med Sonja Aldén (2012, 2020), och Den du är med Elisa (2021). Listan är lång.
Men där ser man, folk köpte floskelfesten med hull och hår och hatten av till John som uppenbarligen skulle kunna sälja sand i Sahara. Men att den tidigare ESC-femman skulle kunna utmana Cornelia eller vad som komma skall är ju såklart inte troligt. Änglavakt kommer inte att ha med toppstriden i Friends att göra. och han vara ju ”bara” tvåa ikväll.

Alvaro Estrella får än en gång ta sin latinopop via Andra Chans..förlåt, SEMIFINALEN, och hoppas att ta en finalplats den vägen. Han var tydlig tvåa i den andra omröstningen och tog alltså hem flest poäng mellan 3-9 år, min ”spirit grupp” rent röstningsmässigt uppenbarligen. Det har ju gått bra två gånger tidigare så jag tror inte att det ska bli ett problem i början av mars heller. Suave SKA..MÅSTE vara i final. Det är modern Mellopop i latinokostym av bästa märke och Alvaro skulle höja temperaturen i finalen med väldigt många grader. Han kan nog räkna med sin bästa placering någonsin när han nu tar hattar, hunkar och hetta med sig in i Friendsfinalen.

Men sen…
QX covergirl Tone Sekelius är i semifinal! Hon har gjort en fantastisk resa under veckan sedan det första stapplande repet. Vilken jäkla stjärna som stod på scenen i kväll! Fasiken vad säker hon var på scenen. Tone debuterade verkligen med den äran och har krossat ett glastak i och med sin historiska debut som tävlingens första öppna transtävlande. Jag blev tårögd av att se de höga poängen rulla in från olika åldersgrupper till Tones powerframträdande. Nu hoppas vi verkligen att Tones låt får nya vingar på Spotify och att det blir final. Det skulle vara ljuvligt.
Och hur sjukt pepp är man inte på att stå i ett fullpackat Pridepark i sommar och höja näven till My Way?

Samira Manners trodde vi skulle bli en skräll, men slutade på en (ändå) fin femteplats. Den 21-åriga tjejen sjöng fint och det var underbart att hon ändå blev femma.  I Wanna Be Loved kändes som en uppriktig undran från tjejen med rötter i brittiska Bristol. Fint.

Att vara fler på scenen funkade inte. För ut åkte kvällens regnbågsrockare i Browsing Collection med flatfrontaren Mimi i spetsen. Kvartetten kammade inte in många poäng med sin Face in The Crowd och slutade sexa Det kanske inte var så oväntat eftersom konkurrensen ikväll var tuff. Men bra trummat tjejer och fortsätt hålla regnbågsflaggan högt i den snubbiga rocksfären.
Sjua blev Lisa Ajax och Niellos pastellpoppiga Tror du att jag bryr mig som kommer få ett långt radioliv så att den lämnade tävlingen gör nog inte så mycket…

Annars då? Jo men, Oscar Zia skötte sig med den äran och upphämtningen från förra veckans kaos var ursnygg. Han är nästan tillbaka där han befann sig i fjol med Anis Don Demina. Och Eva Rydberg var en härlig sidekick. Shownumret Du e rätt vass kunde jag kanske varit utan, men Evas sambaentré var urhärlig och när hon intog scenen med Ewa Roos och dansversionen av Rena Rama Ding Dong höjdes tempen i programmet. Och den är dessutom släppt på Spotify nu!

Nu ser vi fram emot en spännande tredjevecka med Bagge, Bengtzing och…Blisa Miskovsky.