SvT Play avslöjar i sin serie ”Vad hände?” turerna bakom kuppen mot Fröken Sverige-finalen 2001, då de två aktivisterna Fia-Stina Sandlund och Joanna Rytel rusade upp på scen med budskapet ”Gubbslem”.

I programmet berättar författaren och journalisten Mian Lodalen att det var hon som fick in Sandlund och Rytel på galan.

– Jag hade fått en inbjudan av Micael Bindefeld att komma som gäst på den här galan, berättar hon i dokumentären.

Hon tackade ja till att komma och fick biljetterna hemsända.

Men några veckor innan Fröken Sverige-uttagningen såg hon Fia-Stina Sandlund och Joanna Rytel göra en ”unfucked pussy”-performance på BANG-festen i samband med firandet av Kvinnodagen den 8 mars. Hon blev imponerad och stack till de två konstnärerna ”rosa glittriga biljetter” med budskapet: ”Ta de här, gör vad ni vill med dem”.

– Jag var väldigt noga med att säga till dem att ni får de här biljetterna på ett villkor; att ni inte säger att ni fått biljetterna av mig, berättar Lodalen.

De två konstnärerna hade tidigare använt ordet ”gubbslem” i sina performances och de skrev det på ett vitt tyg som de tog med till galan.

När legendariska, tidigare Fröken Sverige, Anita Ekberg kom in på scen, inledd av två herrar och med tiaran upp och ner, så tog sig Sandlund och Rytel upp på scen och vecklade ut banderollen.

Det hela gick snabbt och de fördes bort från scen av ordningsvakter. Dagen efter blev kuppen löpsedelsstoff med uppföljande debatt som ledde till att TV3 valde att sluta arrangera Fröken Världen-tävlingarna.

Fröken Sverige 2001, Malin Olsson från dalarna, är med i dokumentären och säger idag att hon sympatiserar med aktionen.

Även om aktionen 2001 fick Fröken Sverige-tävlingarna att upphöra en tid så arrangeras motsvarigheten Miss Universe Sweden numera och i vår inleds castingen till 2022 års uttagning.

Vad Hände? visas på SvT Play fram till den 16 februari 2024.