Trots att den ryska invasionen fördömdes internationellt var EBU, som arrangerar Eurovision Song Contest, snabba med att i veckan meddela att Ryssland fortfarande är välkomna att tävla i Eurovision 2022.
Men idag ändrade man sig: Ryssland är INTE välkomna att delat i årets Eurovision i Turin.

I ett pressmeddelande nu under fredagskvällen skriver EBU, European Broadcasting Union, att man lyssnat på sina medlemmar och valt att stänga av Ryssland från tävlan då landets medverkan ger tävlingen dåligt rykte.
Pressmedelandet avslutas med:
– ”EBU är en icke-politisk organisation som lovat att upprätthålla public service värderingar”

Tidigare i veckan lät det däremot annorlunda, då SVT:s Kulturnyheterna fick mailsvar från EBU angående Rysslands medverkan i tävlingen:
”Vi är ett icke politiskt kulturellt evenemang. Tävlingens syfte är att förena nationer och fira diversifiering genom musik. Både Ryssland och Ukraina har sedan tidigare bjudits in och för nuvarande planerar vi att välkomna båda länder i maj”.

Ukrainska Natali Sevriukova framför sitt sönderbombade hus i Kiev under fredagen.

Reaktionerna på den välkomnande hållningen lät inte vänta på sig, och bland andra SVT:s vd Hanna Stjärne uppmanade EBU att tänka om.
–  Jag sympatiserar med grundtanken kring Eurovision som ett opolitiskt evenemang. Men situationen i Europa är extremt allvarlig, med Rysslands invasion av Ukraina. Det passerar alla gränser, sa hon till Kulturnyheterna.

Finska tv-bolaget YLE gick på samma linje och meddelade att landet inte kommer att delta om Ryssland tillåts tävla. Även förra årets arrangör, nederländska AVROTROS, uppmanade EBU att tänka om.

David Lindström under Eurovision I Kiev 2017.

En av de journalister som bevakat Eurovision i många år är Ålandstidningens David Lindström. Han  förvånades över EBU:s primära inställning och välkomnar också beslutet.
– Det hade varit en väntad sanktion mot Putin att utesluta Ryssland ur EBU. Beslutet är ju redan taget mot Belarus. Så det förvånade mig att man inte tog den ryska björnen i örat och sa GÅ HEM!

Till viss del förstår han att EBU försökte hålla fast vid devisen om att grundidén med Eurovision är att musik skall förena då tävlingen föddes som en produkt av andra världskriget och att musiken skulle förena Europa.
– Det är bra att EBU tog sitt förnuft till fånga. Jag såg ingen annan lösning. Kriget är fullskaligt. Det hade varit orimligt att ge Putin denna fjäder i hatten.

EBU:s förhållning med att separera Eurovisions underhållning med det som sker utanför är något oklar tycker David Lindström.
– Det är skilda saker ibland. Men en text kan ju vara politisk också. Ukrainas vinst 2017 med låten 1944 var politisk. Så var Italiens vinnarlåt Insieme också till exempel. Det finns många exempel på det. Och jag kan inte komma på något år där politiska frågor inte varit högt uppe på tapeten under Eurovision. Det går inte att komma ifrån.

Även brittiske Monty Moncrieff, Eurovision-poddare (Second Cherry – almost a Eurovision podcast) och mångårigt fan av tävlingen välkomnar dagens besked.
– EBU:s beslut är både välkommet och rätt. Dessutom är det bra att man konsulterat sina medlemmar. Även om Eurovision är trivialt i förhållande till vad som händer i Ukraina, så skyddar exkluderingen av Ryssland tävlingens integritet, och signalerar en förenad opposition och ilska mot Rysslands handlingar.

Det är sedan tidigare klart att Ukraina kommer att representeras av gruppen Kalush Orchestra efter att sångerskan Alina Pash hoppat av. Detta efter att hon anklagats för att ha besökt ryskannekterade Krim vilket enligt ukrainsk lag är olagligt. Pash hävdade att detta inte stämde, men drog sig ändå ur. Vem eller vilka som skulle ha representerat Ryssland är oklart.

Ryssland och Ukrainas relation i Eurovision

Efter år av relativt goda relationer skapade Rysslands annektering av Krim 2014 frostiga relationer länderna emellan. Sedan dess har det speglat deras medverkan och poängutbyte. Ukraina avstod tävlan 2015, kom tillbaka och vann 2016 med Jamalas 1944 (om Krimtartarernas deportation under Andra Världskriget), varpå Ryssland drog sig ur tävlingen 2017 då tävlingen arrangerades i Kiev.

En kort sammanfattning av Ryssland vs Ukraina i ESC de senaste åren:

2015
Rysslands svenskskrivna A Million Voices slutar på en silverplats medan Ukraina avstår tävlan. Den ryska sångerskan Polina Gagarina buas ut av publiken vid både presentation och inkomna poäng under direktsändningen.

2016
Länderna deltar i varsin semi och kan inte rösta på varann där. I finalen ger den ryska juryn noll poäng till vinnande Ukraina, medan ryska folket ger Jamalas 1944 en 10:a. Ukrainas jury nollar Ryssland medan det ukrainska folket ger ryske Sergey Lazarevs You Are The Only One 12 poäng, och han slutar på en bronsplats.

2017 
Ryssland avstår tävlan då tävlingen arrangeras i Kiev. Ukrainas O´Torvalds Time hamnar på en 24:e plats.

2018
Ryska Yulias I Won´t Break missar finalen och hamnar på en 15:e-plats av 18 tävlande länder i semi1. Ukrainas jury nollar Ryssland i semin, men folket ger 3 p. Rysslands jury ger Ukraina 6p i semin och folket ger 10 p. I finalen nollade ryska juryn landet, medan det ryska folket gav 8p till Ukraina i finalen.
Ukrainas Under The Ladder med Melovin slutar på 17:e plats i finalen.

2019
Ukraina deltar inte. Vinnande MARUV, som av ESC-fansen favorittippats, hoppar av efter att hon vägrar gå med på det Ukrainas tv-bolagets krav på hur hon ska agera fram till, och under Eurovision. Bland annat skulle hon ha tvingats ställa in sina kommande konserter i Ryssland. MARUV vägrar och erbjudandet om tävlan går vidare till tvåan och trean i den nationella finalen, men ingen vill gå med på tv-bolagets krav, och Ukraina hoppar av.
Återvändande ryssen Sergey Lazarevs och hans Scream tar en bronsplats i finalen i Tel Aviv.

2020
Tävlingen inställd pga pandemi.

2021
Ryska Manizhas Russian Woman slutar på en 9:e-plats medan Ukrainas skogsrave Shum med Go_A blir 5:a. I semin ger ryska juryn Ukraina 5 p, medan folket ger sin högsta poäng, 12. Ukrainas jury nollar Ryssland, medan folket ger 6 p. I finalen ger ryska juryn Ukraina noll medan folket ger 7 p. Ukrainas jury ger Ryssland noll och folket ger en 4:a-poängare.

Maruv.