Empire-skådisen Jussie Smollett dömdes den 9 december 2021 skyldig till att ha iscensatt en homofobisk och rasistisk attack mot sig själv. Den fejkade attacken ägde rum i januari 2019 då Smollett kontaktade polis och påstod att han blivit överfallen en sen kväll i Chicago av två Trump-anhängare som band ett rep runt hans hals och hällde blekningsmedel på hans hud samtidigt som de skrek rasistiska och homofobiska skällsord.

Polisen inledde en utredning om misstänkt hatbrott, men efter en månad vändes anklagelserna mot Smollett själv för att ha anlitat två bröder för att utsätta honom för attacken. Skådespelaren ska ha betalat dem 3 500 dollar för den iscensatta attacken.

Smollett har hela tiden nekat till anklagelserna men dömdes skyldig på fem av sex åtalspunkter vid rättegången i december. Maxstraffet var tre års fängelse, men att skådespelaren faktiskt skulle behöva avtjäna tid i fängelse ansågs osannolikt då han tidigare var ostraffad.

Nu har straffet meddelats, rapporterar The Guardian, och det står klart att Jussie Smollett ska sitta i fängelse i 150 dagar och får 30 månader skyddstillsyn. När han eskorterades ut ur rättssalen efter straffet meddelats skrek han att han var oskyldig, rapporterar MSN.