Yes! Där satt den.
Rätt låt vann och vi skickar bästa bidraget till Eurovision!
Cornelia Jakobs Hold Me Closer vann först jurygruppernas hjärtan (ja, förutom Tjeckien som obegripligt nollade henne…) och var sedan tydlig tvåa hos folket efter Anders Bagge. Han fick 90 p och hon 70 p.

Vilken otroligt fin resa hon gjort! Från popkex i Love Generation (Melodifestivalen 2011 & 2012) till fullfjädrad solostjärna med sin egenskrivna ursnygga midtempoballad. Det var ett riktigt härligt och oväntat genombrott hon fick i den första deltävlingen för sex veckor sen. Pandemi-restriktionerna låg tunga över Sverige när Cornelias raspiga stämma förtrollade tv-tittarna och hon tog årets första finalplats framför namn som Robin Bengtsson, Omar Rudberg och Theoz. Redan då siade vi om att hon skulle unna ta hem alltihopa. Där och då la hon också ribban för resten av turnén och många hade nog redan bestämt sig: Cornelia till Turin. Och så blev det.

Det är såklart lite tidigt att spå om hur det går i Eurovision, och vi har inte ens fått ett färdigt startfält till den stora musikfesten i maj. Men med tanke på att utländska fans gått i spinn allt hårdare och uttryckt Cornelia -kärlek de luxe så lutar det åt succé. I stora ESC-sajten Wiwiblogs omröstning fick hon hela 40 procent av rösterna, tvåan Klara var långt efter med 15 procent. Och Sverige åkte i och med Cornelia-segern upp i oddstabellen inför Eurovision och nu är vi trea! Dessutom är det inte det starkaste Eurovision-året i mannaminne, och Cornelia har ett nummer som griper tag och komms ihåg.
Och hur härligt är det inte att vi ÄNTLIGEN skickar en solobrud efter alla år med popsnubbar (The Mamas fick ju aldrig tävla.)?

Och apropå kvinnokraft: Hur snyggt är det inte att Mellokungen Bobby Ljunggrens dotter Isa Molin är en av låtskrivarna till Hold Me Closer. Snacka om Legacy. Vilket otroligt härligt tronskifte.

Anders Bagge blev tvåa och levererade äntligen Bigger Than The Universe som den ska levereras. Inte under en enda repetition har han gjort den med samma pondus och självförtroende som ikväll. I kväll var han en värdig tvåa, och det är superfint att Mello fått honom att älska musiken igen. Och etta hos folket, med sex av åtta tolvpoängare i åldersgrupperna, totalt 90 poäng. Starkt.

Trea blev Medina, vilket är en härlig bronspeng. Vilket drag i Friends när de körde sin In i Dimman!
Fyra blev Liamoo efter att ha kammat hem rikligt med jurypoäng. Han har varit i final varje gång han varit med och alltid placerat sig topp4. Snyggt!

Och så femteplatsen då: Tone Sekelius. Vilken jäkla smash!
Som jag skrivit så många gånger tidigare: Hennes resa i Mello är årets snyggaste, viktigaste och mäktigaste. Att hon inför fyra miljoner stolt berättar om sin transbakgrund och hur hon vill vara en förebild för alla unga t-personer så uppnår hon mer än vad vi kan föreställa oss. Tänka alla T-kids som ser att man kan blomma när man tillåts vara sitt sanna själv. Urfint.

Slutligen: Hur bra var inte Oscar Zia ikväll? Allt satt liksom. Och manuset var finalvärdigt med massa kul skämt som hade bett. Så kul när han gick in i kommentatorsboxarna och menade att han i var ”Bög-i-box”. och Oscar Anthem-numret var ljuvligt. Ge Oscar en sexig discolåt signerad Orup eller Anders Hansson (Alcazar/Agnes) till nästa års Mello!

Nu är det fest!

Jurygrupperna:
1. Cornelia 76
2. Liamoo 65
3. Medina 53
4. John Lundvik 43
5. Theoz 39
6. Faith Kakembo 33
7. Tone Sekelius 31
8. Anders Bagge 31
9. Robin Bengtsson 29
10. Klara Hammarström 27
11. Cazzi Opeia 26
12. Anna Bergendahl 11

Folket:
1. Bagge 90
2. Cornelia 70
3. Medina 56
4. Klara 56
5. Tone 53
6. Cazzi 29
7. Liamoo 26
8. Theoz 26
9. Faith Kakembo 18
10. Anna Bergendahl 18
11. John Lundvik 17
12. Robin B 5

Totalt: 
1. Cornelia 146
2. Bagge 121
3. Medina 109
4. Liamoo 91
5. Tone 84
6. Klara 83
7. Theoz 65
8. John Lundvik 60
9. Cazzi 55
10. Faith Kakembo 51
11. Robin Bengtsson 34
12. Anna Bergendahl 29