Nu är det bara en vecka kvar tills gyllene nakna figurer ska fördelas till filmvärldens största stjärnor. Vi är extra taggade inför årets Oscarsgala som på förhand kan bli den mest queera på länge.

QX ger dig en snabbguide till årets hbtq-favoriter bland de nominerade.

Homoerotiskt laddade westerndramat The Power of the Dog är storfavorit med hela 12 nomineringar. I filmen möter vi Benedict Cumberbatch som en bitter cowboy som formar ett oväntat band med sin brors nya frus son (spelad av Kodi Smit-McPhee). Båda skådespelarna är nominerade för sina roller. Som bonus kan Jane Campion bli den tredje kvinnan någonsin att vinna för Bästa regi.

Kristen Stewart på världspremiären av Spencer i Venedig, september 2021.

Kristen Stewart, flatfavorit och allmänt en fantastisk skådis, briljerar stenhårt i sin roll som prinsessan Diana i biografiska Spencer. Stewart står för första gången nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll.

En annan öppen queerskådis bland de nominerade: tokhyllade nykomlingen Ariana DeBose som slog igenom stort i Steven Spielbergs musikal West Side Story. Rollen som Anita gav Rita Moreno en Oscar för Bästa kvinnliga biroll i originalfilmen från 1961, och många tror att DeBose kommer upprepa bragden.

Ariana DeBose är Oscarstippad för West Side Story.

Jessica Chastain spelar tv-predikanten och gayikonen Tammy Faye Bakker i dramat The Eyes of Tammy Faye (som för övrigt släpps på svenska streamingtjänster på onsdag). Chastain är med och slåss om Oscarn för Bästa kvinnliga huvudroll.

Starka danska filmen Flykt har blivit enormt omtalad och kritikerrosad under 2021. I animerad form berättar den om en gay tonåring som flyr från Afghanistan med sin familj. 20 år senare är han redo att berätta sin historia. Flykt har chans på tre priser: Bästa dokumentär, Bästa animerade film och Bästa internationella film. (Och du! Den finns just nu att se gratis på SVT Play.)

Sist men inte minst hejar vi också på Disney/Pixars animerade saga Luca som blivit en kär gayfavorit under det gångna året. Historien om två pojkar och en magisk sommar fylld av vänskap kan vinna Bästa animerade film.

Årets Oscarsgala leds av sköna komikerna Amy Schumer, Regina Hall och Wanda Sykes, och sänds i TV4 natten till måndag 28 mars.