Johanna Fossum och Aurora Brännström är vänner och sångerskor som tidigare uppträtt med Divornas afton på bland annat Mälarpaviljongen och Dramatenbaren. Nu är de tillbaka med showen En divas bekännelser, där jazzmusik varvas med kommentarer om skönhetsindustrin. Samtidigt försöker de hitta svar på frågan: vad innebär det att vara diva?

– När vi har uppträtt tidigare har vi sjungit Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Monica Zetterlund och andra divor. Då kom vi att prata om, vilka är divorna egentligen? Är det okej att vara diva? Vi kom fram till att en diva egentligen är en ganska arbetsam kvinna. Vad gjorde ”våra” divor? De jobbade ganska hårt. Vilka är vi då? Vi är kvinnor – jag är ensamstående mamma. Mellan de här repen ska man laga mat, fixa med tvätten, fixa en show… Och man förstår att den här glamorösa bilden av en diva, den stämmer inte alltid.

– Diva-begreppet är också så negativt laddat men vi vill vända det till något positivt, berättar Johanna Fossum för QX.se.

Samtidigt är skönhetsindustrin ett tema som ni utforskar?

– Det blev nästa steg: skönhetsindustrin och hela den här hetsen. Har de verkligen velat vara de här vackra kvinnorna? Hur kommer det sig? Jag har läst jättemycket om Marlene. Den stora gayikonen. Byxkvinnan som samtidigt får vara glamorös. Är hon skapad eller är hon sån? Och vad spelar det för roll?

– Människor är så rädda för att inte bli omtyckta för deras yttre. Nu när folk ska pumpa in en massa silikon i läpparna eller ta fettsugningar och stoppa in i stjärten… Hur man än gör så blir det fel. I en epok ska man raka av sig ögonbrynen och nu ska de vara fylliga. Kroppen som naturen har skapat den är aldrig tillräckligt. Både Aurora och jag är mammor. Vad ger det för signaler till våra barn?

Och allt detta i en musikalisk föreställning som utlovar ”en färgstark kavalkad av sånger ur jazz- och cabaret-repertoaren”. Berätta mer.

– Absolut! Aurora ska sjunga Whitney Houston, ”The Greatest Love of All”, vilket hon gör mirakulöst vackert. Jag kommer sjunga ”Vad en liten gumma kan gno” av Monica Zetterlund, som redan då ifrågasatte kvinnans roll. Jag sjunger också ”Sag mir wo die Blumen sind”, ett av Marlene Dietrichs paradnummer, med tanke på Ukraina.

– Det kanske riktar sig mot en äldre målgrupp… fast också inte. Det finns många i dragvärlden som älskar den här typen av musik. Och skönhetshetsen påverkar oss alla, oavsett kön. Vi försöker alltid rikta oss mot en bred publik, avslutar Johanna.

Aurora är i vanliga fall sexualupplysare och vice ordförande för RFSU Stockholm. Johanna studerar till präst och frilansar som skådespelare. I showen medverkar också Karin Westerberg Kindgren som pianist.

En divas bekännelser spelas på Teater Tre, Rosenlundsgatan 12 i Stockholm, den 25 mars klockan 19. Biljetter hittas här…