Första kärleken

Av Brane Mozetic

Passar från tre år

Vombat förlag

Första kärleken handlar om två pojkar som går på samma förskola. De är olika, en gillar schlager och den andra gillar att slåss med de andra pojkarna. De blir kära och får för första gången känna av homofobi från vuxenvärlden.

Det här är en söt och melankolisk berättelse som är mysig att läsa tillsammans. Och vad uppfriskande det är med en barnbok som får vara på allvar.

Kivi & Monsterhunden

Av Jesper Lundqvist

Illustration: Bettina Johansson

Passar från tre år

Olika Förlag

Kivi och monsterhunden är ”Sveriges första barnbok med hen” och handlar om Kivi som önskar sig en gullig liten tax, men som i stället kommer över en monsterhund som stökar till en dag i livet. Författaren rimmar sig genom boken med nyspunna ord som ”mappor”, ”pammor” och ”morbroster” för extra inkludering. Tyvärr är den inte särskilt kul att lyssna på för mina barn (som överger lässtunden efter två sidor). En barnbok skriven för vuxna, men fint med ”hen”.

Vems mage bodde JAG i?

Av M. O’Reilly

Passar från två år

Vombat förlag

Vems mage bodde JAG i? är en av få barnböcker om att bli till genom surrogatmödraskap. Den ligger på en enkel nivå och passar från cirka två år. Ett rävpar längtar efter valpar och får råd av en klok uggla att resa ut i världen för att få hjälp. Till sist hittar de sin surrogatmamma, en känguru som gladeligen vill bära deras valpar i sin påse på magen.

Det är en okej bok som framför allt är fin för att den berättar den historia som många barn i Sverige i dag har, att bli till genom surrogat.

Titta havet

Av Åsa Medel-Hartvig

Illustration: Maija Hurme

Passar de allra minsta

Olika förlag

Titta havet är en gullig liten bok för de allra minsta. Den handlar om ett barn till två mammor som upptäcker havet, luktar tången, lyssnar vågen, tittar måsen. Sådana här böcker skannade jag marknaden efter när det var dags att börja läsa för mina barn för att väga upp för alla miljontals ”mamma pappa-böcker”.

Jag är Bella en flicka med snopp

Av Camilla Gisslow

Illustration: Klaudia Drabikowska

Passar från två år

Tallbergs förlag

Jag är Bella en flicka med snopp handlar om Bella som är arg för att folk ser henne som en pojke för att hon har snopp. Och om hur hon vill se ut och bli behandlad för att känna att hon är sig själv. Den förklarar på ett enkelt sätt hur ens biologiska kön inte alltid bestämmer om man är pojke eller flicka. Ett plus är att Bellas mamma bär slöja, vilket man tyvärr sällan ser i svenska barnböcker. Mina barn älskar den här boken och tycker det är jättespännande att följa Bella från skjortor och slips till kjol och långt hår.

Askungen

Av Alexander Jansson och Sofia Jensfelt

Illustration: Silvy Strand

Passar från tre år

Olika förlag

En modern saga om Askungen, där prinsen som alla suktar efter under balen på slottet i stället är en prinsessa. Och de elaka styvsystrarna är styvbröder. En kvinnlig romans gör absolut den sexistiska gamla klassikern enklare att tolerera.

Vi odlar smultron

Av Sara Vegna

Illustration Astrid Tolke

Passar från ett år

Olika förlag

Vi odlar smultron handlar om två pappor och ett barn som inte helt otippat, odlar smultron. Den här boken är toppen. Jättefint illustrerad, spännande för barnen och låter det faktum att barnet råkar ha två pappor stå okommenterat i bakgrunden. En inkluderande barnbok skriven för just barn och inte för att ögontjäna vuxna. Det är tyvärr ganska ovanligt.

Vi tvättar bilen

Av Sara Vegna

Illustration Astrid Tolke

Passar från ett år

Olika förlag

Vi tvättar bilen håller samma stil som Vi odlar smultron, men nu har barnet två mammor och en smutsig bil som ska tvättas. Precis som sin föregångare är det en fantastiskt enkel bok som är spännande för barn. Just den här snittar nog på två läsningar om dagen hemma hos oss.

Jag vaktar Allan

Av Johanna von Horn

Illustration: Charlotte Ramel

Passar från tre år

Urax förlag

Jag vaktar Allan handlar om ett barn som längtar efter småsyskon, men som inte får något. Som tur är bor två mammor med sex månader gamla Allan i samma höghus. Och Allan får fungera som plåster på såret. Den här boken är absolut värt ett inköp, den är bra på riktigt. Dessutom är den är fint illustrerad med många roliga detaljer för barn att upptäcka med tiden.

Krokodiljakten

Av: Ylva Karlsson

Illustration: Katarina Strömgård

Passar från tre år

Rabén & Sjögren

I Krokodiljakten får vi följa med på Esters äventyr när hon kommer bort i affären där hon är och handlar med sina två pappor och en mamma. Det är ganska ovanligt att hitta barnböcker som visar en av de vanligare regnbågsfamiljerna – ett killpar som skaffar barn tillsammans med en kvinna. Men familjekonstellationen står bara på sidan om, den här boken handlar mer om ett oväntat äventyr och om en kavat liten tjej. Den här blev snabbt en favorit för mina barn.