I natt var det stor OSCARS-gala i Hollywood och det var kanske en av de mest inkluderande galorna som ägt rum där alla hudfärger, identiteter och sexuella läggningar syntes på scenen. Dune vann flest priser, och de väntade favoriterna tog hem de statyetterna:
Regi gick till Jane Campion (The Power of The Dog), birollspriserna till Troy Kotsur (The Power of The Dog) och Ariana DeBose (West Side Story), huvudrollspriserna till Will Smith (King Richard) och Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), och Bästa film blev CODA.
Det var en härlig gala med fina tillbakablickar, kul skämt och bra bredd där Amy Schumer, Regna Hall och Wanda Sykes var grymma som värdar med smarta och kul inhopp.

Kvällens största snackis blev tråkigt nog en obehaglig incident när skådisen och komikern Chris Rock skämtande om Jada Pinkett Smiths frisyr och att hon var redo för GI Jane 2 (filmen Demi Moore så bekant rakade av sig håret för). Jadas make, Will Smith stormade då scenen och slog till Rock och skrek ”Håll min frus namn utanför din jävla mun”. Anledningen till Smiths ilska? Antagligen att Jadas korta frisyrval inte direkt är frivilligt då hon nyligen gick ut och berättade att hon drabbats av alopeci vilket gör att hon tappar hår på stora partier av sitt huvud. Kort efter detta vann Will Smith pris som Bästa manliga skådespelare i en huvudroll och intog scenen med ett tacktal som kommer att bli en Oscars-klassiker. En väldigt känslomässig Will Smith bad i talet ”The Academy” och de andra nominerade om ursäkt medan  tårarna rann nerför skådisens kinder. Och avslutade det rätt allvarliga talet med att skoja om att han hoppas blir bjuden till galan framöver…

Nåja, vi fokuserar på det regnbågiga.
Här är de största HBTQ+snackisarna under nattens Oscarsgala.



EN KÄNGA TILL FLORIDA
Först och främst: Inledningen där galans tre programledare Amy Shumer, Wanda Sykes och Regina Hall avslutade sitt anförande med att säga ”Och för er i Florida så ska vi ha en gay (kul) kväll! GAY GAY GAY GAY GAY”. Genialt! Detta med anledning av statens idiotiska ”Don´t Say Gay”-lag som förbjuder lärare att prata om sexuell läggning eller identitet med barn under 10 år.



Queen Chastain
Jessica Chastain vann pris som Bästa Skådespelerska i en huvudroll för sin roll som tv-evangelisten Tammy Faye Bakker och passade i tacktalet på att uppmärksamma våld och utfrysning av HBTQ+personer, och lagar som delar folket och inte enar, vilket såklart syftar på Florida-lagen om att inte prata i skolan om sexuella läggningar och identiteter med barn under 10 år. Tammy Faye vågade också visa stöd för de utsatta, då hon under 80-talet tog upp och pratade om hiv/aids bland homosexuella män.



VIKTIGA WANDA
Wanda Sykes, som tidigare under kvällen gått på rosa mattan med sin fru Alex, bekände dessutom tidigt i presentationen av sitt värdskap att hon var anlitad för att hon är ”öppen och stolt”.



EN QUEER VINNARE
Kvällens vinnare i Bästa kvinnliga birolls-kategorin blev Ariana DeBose, för sin roll i nyinspelningen av West Side Story. Hennes tal avslutade på ett väldigt (regnbågs)snyggt sätt och hon rev er enorma applåder: ”Slutligen, föreställ er den här lilla tjejen I baksätet av en vit Ford Focus. Se henne I ögonen, och ni ser en queer – öppet queer – färgad kvinna, afro-latina, som fann styrka I livet genom konsten och det är vad jag anser att vi är här för att fira

Och fortsatte: ”Så till alla som någonsin ifrågasatt sin identitet eller som känt att den level I en gråzon, så lovar jag er: Det finns absolut plats för oss”, vilket också citerar Stephen Sondheims sångtext från just West Side Story.



TRE MISSAR
Danska Flee, som också är nominerad till QX Gaygala, och handlar om Afghanistan-födde Amin som ska gifta sig med sin dansa pojkvän, kammade noll trots tre nomineringar. I kategorin Bästa Utländska Film slogs den av japanska Drive My Car, i Bästa Animerade Film slogs den som sagt av Disneys Encanto och i Bästa Dokumentär slogs den av Summer of Soul.



FRIA FLATAN!
Ben Proudfoot
, vinnaren av Bästa dokumentär i kort form för The Queen of Basketball avslutade sitt tacktal med att uppmana Joe Biden med att ta hem lesbiska basketstjärnan Britney Griner som sitter arresterad i Ryssland efter att de lär ha hittat vapepatroner innehållande cannabisolja i stjärnans bagage.



TRANSGLANS
Jennifer Garner, Elliot Page och J.K. Simmons var med och firade att Juno fyllde 15 år genom att dela ut pris till Bästa Originalmanus. Elliot stod med andra ord för transglansen under denna gala.


Kristen Stewart

KRISTENS KORTA
Kristen Stewart
som var nominerad till Bästa Kvinnliga Skådespelerska för rollen i Spencer vann inte men blev en av de mest omtalade på rosa mattan för sina korta Chanel-shorts. Att hon dessutom sågs gulla med sällskapet, flickvännen Dylan Meyer, var extra hjärtevärmande.