Sverige får en egen version av RuPauls Drag Race! Detta blir den första skandinaviska versionen av succén som ynglat av sig versioner i Kanada, Australien, Chile, Storbritannien, Nederländerna, Italien, Spanien; Filippinerna och Nya Zeeland. Det är den amerikanska branschsajten Deadline som idag skriver att ett RuPauls Drag Race Sweden är på G.

I Sverige blir det SVT som ligger bakom beställningen av serien, som kommer att visas för övriga världen via streamingtjänsten WOW Presents Plus. Anton Glanzelius, programbeställare underhållning SVT berättar för QX att detta blir en stor satsning från SVT:s håll.
– Vi har jobbat i hemlighet med detta en längre tid och avtalet skrevs på först i förra veckan. Så nu kan vi äntligen gå ut med det.

SVT har alltså köpt rättigheterna till att visa det svenska formatet av dragsuccén och man har noggrant kollat in både originalversionen och de andra ländernas varianter av Drag Race.
– Grundformatet kommer att vara detsamma, vi vill ju hedra originalformatet som är briljant. Men när man gör det med vår svenska kultur kommer vi också att värna om den. Det ska kännas att det är i Sverige.

Så det kommer lipsyncas till svenska hits ?
– Haha. du är initierad hör jag. Riktigt så långt har vi inte kommit ännu.

Programledarbiten är en stor del av programmet, är den rollen tillsatt?
– Nej. Det arbetet börjar nu. Det finns en lista på intressanta namn, men vi har inte kunnat göra något publikt ännu, och hittills har bara en liten kärntrupp med bland annat SVT:s Markus Sterky och Mastiffs Robert Andersson jobbat med projektet. Och samma med panelen, inget är på något sätt klart.

Finns det någon tanke hur och när detta kommer att visas i SVT?
– Jag kan inte säga något exakt, men vi satsar på sent 2022 eller första halvan av 2023.  Det finns tankar om att ge det en framskjuten placering i tablån både i SVT1 och SVT Play. Detta är inte ett sidoprojekt för SVT, utan en stor satsning.

Varför vill SVT satsa på Dragrace?
– För vår del känner vi att finns så många lager i det här projektet. Bakom den glamorösa ytan finns så mycket. Vårt Public service-uppdrag innebär att vi ska belysa mångfald och ta upp samhällsfrågor, och i det här formatet berättas det i en extrovert underhållningsform. Underhållning på SVT är som allra bäst när tittarna bjuds 100 procent underhållning, men samtidigt får ta del av fler lager av personliga historier och mångfald.

Anton Glanzelius berättar att tanken nu är att gå ut till det svenska dragcommunityt och höra sig för: Hur görs detta så man hedrar ursprungsformatet. Produktionsbolaget Mastiff kommer nu att sätta igång med att söka efter vilka som ska tävla. Man kommer både söka och höra av sig till potentiella deltagare. Och redan nu finns faktiskt en mailadress om man vill visa intresse för att delta: [email protected]

I Sverige har dragscenen exploderat de senaste åren och vi kan med lätthet vaska fram deltagare för flera säsonger framöver. Admira Thunderpussy är en av de starkast lysande stjärnorna som visat mångsidighet med egna shower och utsetts till årets Drag på QX Gaygala, och varit nominerad varje år sedan 2015.

– Jag tycker det är fantastiskt kul! Jag har alltid sagt: Ju mer drag desto bättre. Sverige sitter på massor av dragtalang som förtjänar mer tid och plats i rampljuset. So bring it on, honey!

Hade du kunnat tänka dig att vara en del av detta?
– Jag hade älskat att få vara en del av det på ett eller annat sätt.

Ditt programledarval?
Robert Fux!

Vanity Vain, som utsågs till Årets Drag på QX Gaygala 2020,  en av Stockholm färgstarkaste och flitgast anlitade dragstjärnor, är också positiv.
– Jag hade ingen aning om att det kommit en beställning på det. Vad roligt, det behövs!

Hade du kunnat tänka dig att tävla?
– Haha, jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade velat. Mitt bekräftelsebehov hade ju gått på högspinn, haha! Självklart hade det varit superroligt.

Vem vlll du se leda Drag Race Sweden?
– Hands down vår Deluxe-Robert Fux! Jag ser ingen mer passande!

Även Reine Tapper, mångårig dragfavorit gillar dagens nyhet.
– Jag kommer att sitta bänkad. Det kan bli väldigt kul, alla känner ju typ alla här i Sverige så det skulle ju bli en enda stor dragqueen-reunion . En firmafest med utröstning i slutet av kvällen (skrattar)…
Skulle du kunna tävla?
– Haha, absolut. Om de vill ha med en trött, gammal och bekväm druga, så varför inte? Jag kan ju sy i alla fall.
Vem vill du se i programmet?
– Jag skulle vilja se Jonas Hallberg och/eller Lars Wallin tillsammans med Camilla Thulin och Tine Matulessy som domare . Eller varför inte Hans Marklund? Det behövs bra och roliga domare, som vet vad en bra showartist/dragqueen ska kunna vad det gäller show, kostym och talang.

Alex Falk, som just nu gör succé med After Dark på Vasateatern i Stockholm är positiv över nyheten.
– Jag tycker att det är fantastiskt att det äntligen kommer till Sverige, även om det tagit lite för lång tid. Jag vet hur många duktiga hungriga kreativa vi har i Sverige, vars dröm är att få vara med.

Skulle du kunna tänka dig att söka för att tävla?
– Jag skulle aldrig anmäla mig till att vara med och kanske ta någons plats. Dessutom så har jag tummen mitt i hand, så det hade nog varit kört för min del (skrattar).

Alex Falk avlutar:
– Men jag ser fram emot den dagen Drag Race kommer till Ungern, Ryssland, Irak, Iran, och de länderna: Då blir jag än mer nöjd.

RuPauls Drag Race Sweden kommer att produceras av svenska produktionsbolaget Mastiff tillsammans med World of Wonder Productions och Fenton Bailey, RuPaul, WoW-grundaren Randy Barbato och Tom Campbell.