Nyheten om att RuPauls Drag Race Sweden blir verklighet är det bästa jag hört på den här sidan pandemin. Och att det är SVT som ligger bakom beställningen låter ju ljuvligt. Sveriges största tv-kanal och statligt ägda SVT satsar stort på en internationell inkluderande dragtävling. Mums.
Programmet kommer heller knappast att slarvas bort, särskilt inte efter att jag hört att flera uppsatta och insatta tv-bögar jobbar hårt för att detta ska bli verklighet.

Men först, kan vi släppa snacket om att Christer Lindarw ska leda programmet? Jag älskar Christer oändligt, han är en av Sveriges mest ikoniska showstjärnor och nu och för alltid, THE Drag Queen.
Men han har gjort det löjligt klart att han inte är ett fan av Drag Race. Och hans syn på vad en dragstjärna idag ska ha för kvaliteter kanske inte riktigt stämmer överens med alla de som idag når framgångar efter att ha medverkat i Drag Race. Christer kan vara Sveriges Ru utan att vara Sveriges svar på Ru i den här rollen. Och det är fine. Ingen är vassare på att hitta dunderdrugor som kan uppträda i en show. Det är bara att besöka Club After Dark för att se Lindarws förbluffande fingertoppsfeeling för det.

Nej, Robert Fux är mitt bästa namn. Roligt rapp i käften, och alltid med värme. Enormt erfaren och kunnig inom dragscenen. Fux ser ett bredare spektrum, och har ett vidare perspektiv än många andra. Hans podd Drottningmötet har avhandlat drag förr och nu på ett fantastiskt fint sätt, och Fux senaste föreställning Dragshow är en queerkunnig uppvisning i underhållning som flyttar fram positionerna.
Fux är mitt solklara val att leda RuPauls Drag Race Sweden.

Jag har sett flera av de internationella versionerna, och de har med varierande resultat försökt återskapa originalet, fast med lokal prägel. Den brittiska är bäst, där drugorna är vassare, mindre polerade och härligt underhållande. Och Ru och Michelle Visage verkar ha roligare än någonsin när de tar plats bredvid Graham Norton eller Alan Carr.

Så när RuFux är klar: Vem fasiken är Sveriges Michelle Visage?
Petra Mede är min första tanke, men hon är knuten till TV4 så det kommer inte att gå. Shirley Clamp är inte ett dumt namn. Efter att ha sett hennes egen show är jag övertygad om att hon skulle kunna axla den här rollen. Tine Matulessy är ett bekant namn för många i showbiz. Hon har jobbat med After Dark och en miljard andra svenska showproffs och kan verkligen se talang. Hon kan vara ett bra namn.
Och får man slänga in personliga favoriten Hanna Hellqvist som levererar sanningar med sjuk skärpa? Men har hon hjärtat i drag? Jag vill ju ha någon som är svårflirtad och hård, men samtidigt rättvis och ger drugorna lite ”tough love”. Nån som stämmer in på det är ju hela Stockholms dragmorsa Leo B. Som har mångårig dragkunskap, varit med i After Dark och aldrig drar sig för att säga vad hon tycker. Klart Leo B borde va me´.

Och vilka är Sveriges svar på vitsigt vassa Alan Carr, Graham Norton, Ross Matthews eller Carson Cressley? Alla gays, vilket jag misstänker är ett kriterium. Och ett bra sådant, men man kan kanske vidga det och tänka hela HBTQ+spektrat? Bara det finns ett hyfsat kunnande, en rapp tunga och framförallt: Att de vågar säga vad de tycker. Inget Talang-jury-meseri liksom. Jag vill se deltagarna bli lästa till ”filth” om oufitsen är DeJa Skye-slarviga eller om dom Jujubee-slappar med sina uppdrag!

William Spetz? Oscar Zia? Kakan Hermansson, har hon dragkunskap? Dennis Bröchner är kul och giftig, med enorm dragerfarenhet. Han är absolut ett alternativ. Jonas Hallberg får gärna flygas hem från Mexiko för att testas. Hans sprudlande glädje skulle funka bra i programmet.
Ett lite mer okänt namn är Sebastian Löjdkvist, ung designer som jobbat med Mello i många år, har eget märke och som är både kul, kunnig och vågar stå för vad han tycker.  Gillar Cyklopernas Land-favoriten Chrisopher Garplind drag? Hans sexiga sarkastiska svärta skulle absolut vara välkommen i min drömpanel. Mian Lodalen? Jonny Werner från Cabaret Moulin?
Och såklart (efter läsares påminnelse) Martin ”Miss Inga” Johansson är ett toppenförslag. Erfaren inom dragen sedan länge, entreprenör av rang och med massa humor. Love it.
SVT:s Alex Letic? Han ÄLSKAR Drag Race, och har visat sig redo större uppgifter.
Men ett av mina främsta förslag är Edward af Sillén som ju är med i SVT:s eget Muren. Ingen kommenterar Eurovision bättre än Edward, han kan sina popkulturreferenser, är charmig och proffsig, och hans kommentarer på drugornas catwalks vore en våt dröm. Han skulle också ge satsningen tyngd.

Sen finns det ju några namn jag verkligen inte vill ha med. De semikända alibi-bögarna som det alltid rings till när tv ska ha en ”kul bög”. Vilka det är? Ja, när produktionen vill ha tips så finns jag där. Dumt vara elak i onödan…

En viktig ingrediens är såklart veckans gäst i panelen. Drömnamn där är såklart ABBA-damerna, Babsan, Tone Sekelius, Agnes, Leila K, Sissela Kyle, Darin, Mark Levengood, Rickard Söderberg, Clara Henry, Marika Carlsson, Tine Matulessy, Bianca Ingrosso, Edvin Törnblom och Drag Race-älskande Mello-stjärnan Klara Hammarström såklart.

Och får man slänga in en liten önskan om allierade schlagerdivor som Linda Bengtzing, Charlotte Perrelli och Nanne som gästdomare? A Night of Thousand Nannes? Ljuvligt.

Vilka som ska tävla ger jag mig inte in i. Det finns alldeles för många talangfulla drugor där ute, och jag är övertygad om att den första uppställningen består av kompetenta queens.
Jag har redan startat motorn.