Att utnämna Darin till Årets September/Laleh-kandidat är väl nästan en underdrift. Och frågan är om inte den unge popsnubben från Vällingby trumfar både dem och alla andra som någonsin varit med i Så Mycket Bättre? För det har väl aldrig hänt att en deltagare fått så många människor att sitta och vänta på just dennes tolkning av de andras låtar. Darin gjöt hit efter hit av gamla pärlor och har tokdominerat iTunestoppen de senaste sju veckorna.
– Jag tänkte inte att jag ville göra ”hits”, mer att jag ville göra dem på mitt sätt. Så jag gick in i melodierna och bröt ner som till hur jag skulle gjort dom om det var mina låtar.
Darin var nöjd med de tolkningar han gjort, men hade inte kunnat föreställa sig att dom skulle bli så populära.
Jag har format dom till min egen stil fullt ut och gjort det jag velat med dem. Speciellt med En apa som liknar dig. Jag var lite osäker i början om jag skulle göra den så housig, vad skulle Olle Ljungström säga liksom, skrattar han.
Han berättar att både Stockholm och En apa som liknar dig lät helt annorlunda från början. De var båda två midtempolåtar och Stockholm var inte alls lika ösig som nu. ”Apan” var först lite mer Timbaland-style innan producenten Niclas Bergwall spelade introt som låten nu har. Då kände Darin att de borde göra en houseversion av låten.
Darin fick alla de låtar som var hans förstahandsval, men just megahiten Astrologen blev han faktiskt rekommenderad.
Jag gillade den och den kändes bra att framföra. Men sen när jag sjöng den på plats under inspelningarna så tyckte jag inte att jag gjorde den så bra, så jag var lite missnöjd. Men sen såg jag tv-programmet nu under hösten och då blev jag jättenöjd (skrattar).
Ugglas original av Astrologen är en ironisk kärlekslåt, men Darin har valt att göra det till en regelrätt och mycket vacker enkel kärleksförklaring.
Det var så jag såg på låten, så jag tog bort sista versen. Jag ville att den skulle vara på riktigt, det passade inte mig att göra en ironisk låt tycker jag.
Och sen det här med ”poäm”. Varför uttalar du inte det som ”poem”?
Men det gjorde inte Uggla heller! (Darin tar fram sin telefon och spelar upp det stycket i Ugglas original, och även Uggla uttalar det mycket riktigt så). Jag tänkte väl inte på det så mycket, jag tyckte nog att det lät bra.

Darin om vem som gav honom den hemliga kramen när han grät i TV, hur nya plattan låter och vad grej med Maja är. Läs hela intervjun i QX Januari.