I USA gör filmen Love, Simon succé, en film som handlar om killen Simon som kommer ut som gay. Ett tema som kanske kan kännas lite ”jaha, har vi inte kommit längre”, men filmen sägs vara fantastisk och vi hoppas självklart att den blir en succé här hemma också när det är premiär i juni.

Genom åren har det gjorts flera ”komma ut”-filmer och en av dem är den drygt 20 år (skrivet 2018) gamla In and out, på svenska heter den Ute eller inte, med Kevin Kline i huvudrollen samt Tom Selleck och Joan Cusack i olika biroller. Joan blev för övrigt oscarsnominerad för sin roll. Och apropå Oscar så är hela filmen inspirerad av Tom Hanks tacktal på oscarsgalan då han tog emot priset för bästa manliga huvudroll för filmen Philadelphia. I sitt tacktal tackar Tom sin gamla dramalärare och outar honom som gay. Något som dramaläraren hade varit väldigt privat med. Och precis så börjar filmen ”Ute eller inte”. Kevin Klein spelar läraren Howard som lever tillsammans med sin blivande fru Emily. De bor i en liten stad i Indiana och ser fram emot kvällens oscarsgala då en gammal dramaelev (spelad av Matt Dillon) till Howard är nominerad för en oscar. Eleven vinner och i sitt tacktal tackar han sin dramalärare Howard och lägger sen till ”…och han är gay”.

VHS-omslaget till filmen Ute eller Inte från 1997

Howards liv vänds upp och ner då alla inklusive hans flickvän och föräldrar undrar om det stämmer att han är gay, och Howard börjar själv fundera på hur det ligger till…

Filmen, som är en skruvad och kul dramakomedi, har spelat in över en halv miljard kronor.

En låt som har en viktig roll i filmen är Village Peoples Macho Man, en låt som gruppen först inte tillät att de använde i filmen men efter att Village People hört coverversionen av Macho Man med The Boogie Knights som då var tänkt att användas ändrade de sig och sa till slut ja. Kul trivia är att oscarsstatyetten som Matt Dillon håller i filmen är Kevin Klines egen som han vann 1989 för En fisk som heter Wanda.Tom Selleck rakade dessutom av sig mustaschen för sin roll i filmen… Bara en sån sak!