Nu ligger första avsnittet av Mian och Saras skrivarlya ute för lyssning. QX har tagit pulsen på den nya rookie-duon inom poddvärlden.

Vems påhitt var det här?

– Våra underbara skrivkursdeltagares. I början var vi helt oförstående när de började tjata på oss om att starta en podd, men de gav sig inte och det är vi så glada för nu!

Vad är er historia?

– Vi har båda varit mångåriga krönikörer för QX, men lärde egentligen aldrig känna varandra förrän 2015, då Ingrid Hedman på Skrivresor fick idén att vi skulle göra en skrivkurs ihop. Även då var vi oförstående, men nappade lyckligtvis på idén och har sedan dess hållit skrivkurser ihop varje år.

Hur är ni som podd-duo?

– Dynamisk? Vi är så extremt olika på vissa sätt – har olika bakgrund, fungerar olika, kommunicerar olika – och våra skrivkursdeltagare lyfter ofta att vi är varandras motsatser. En språknörd och en aktivist med obehandlad adhd, du kan ju tänka dig. Men vi tänker faktiskt ofta förvånansvärt lika!

Ni har nischat er podd på ”skrivande”. Vad betyder det? Kommer vi få lära oss grammatik-ramsor?

– Risken finns förstås alltid, när man har med Sara Lövestam att göra! Men nej, rättskrivning är inte fokus för podden. Vi kommer att dela med oss av våra författarliv och erfarenheter av att skriva böcker. Hur mycket research behöver man göra för en historisk roman? Brukar vi planera slutet innan vi börjar skriva? Hur gick det till när vi fick ge ut våra första böcker? Ämnen som förhoppningsvis intresserar både den som läser och den som skriver.

Ska bli kul att höra två etablerade författare som ni prata om skrivandet. Men jag hoppas att det också finns plats för lite lesbiskt innehåll?

– Allt annat är omöjligt när det gäller oss två tillsammans! Inom de första fem minuterna kommer ni att ha hört orden ”riksflata”, ”Stockholms lesbiska uteliv” och ”trassel av relationer”