Igår publicerade SVT Sport en undersökning tillsammans med NRK och DR som visar att hotell i Qatar säger nej till homosexuella som vill boka rum. Trots att Fifa lovat att hbtqi-personer är välkomna till Qatar, som är värdland för fotbolls-VM 2022

På den officiella VM-hemsidan listas 69 hotell i Qatar som ska vara lämpliga för internationella fotbollsfans att boka in sig på. SVT Sport, NRK och DR hörde av sig till samtliga hotell och utgav sig för att vara ett homosexuellt svenskt par som vill boka ett rum med ospecificerat datum. Av de 59 hotell som svarade på förfrågan sa 20 hotell att det är okej så länge gäster inte visar att de är homosexuella under deras vistelsen. Medan tre gav ett direkt nej till gay-bokningar.

”Tack för frågan men enligt vår hotell-policy kan vi inte ta emot er” svarade hotellet The Torch Doha till exempel.

Det fick QX Gaygala-konferencier Edvin Törnblom att tända till. På Instagram uppmanade han sina följare att gå in på hotellets Instagram för att ”kommentera en drös med prideflaggor”.

Snabbt fylldes kommentarsfältet med över 1400 kommentarer med prideflaggor till The Torch Dohas inlägg, som visade en romantisk dukning. Och även om det sannolikt inte ändrar hotellets policy mot homosexuella gäster så hoppas Edvin att regnbågskuppen i alla fall gjorde så att ”deras sociala medier-person fick en dålig morgon”.