Det blev som väntat, Ukraina som tog hem segern i Eurovision 2022. Efter jurygrupperna låg landet fyra men landet tog en jordskredsdel av rösterna och fick rekordstora 416 poäng av tittarna. Aldrig förr har tittarna varit lika ense om att ett land ska vinna Eurovision.

Jag såg vinsten komma redan i tisdags. Den var ofrånkomlig.

Vissa säger att man inte ska blanda politik och musik, men det här var inte ett exempel på detta. Detta är humanism. Medkänsla för ett land som utsatts för ett oförlåtligt övergrepp som vi alla ska visa vår avsky för. På alla sätt. Vi kan inte på något sätt visa ilska mot denna seger om vi samtidigt var over the moon 2014 över Conchitas vinst. Jag förringar verkligen inte den skäggiga stjärnan eller Österrikes vinst det året, men det är ju solklart att det var ett stort finger i ansiktet på de ryska anti-homolagarna som kom omkring den tiden. Eller jublet kring Jamalas vinst som även den framkallades av det stora landet i öst som tenderar att göra sig ovän med allt och allt. Eurovision är inte bara bäst låt vinner-hej-och-hå. Och det gäller ju även när Europa skakar som i år.

Sverige fick 180 poäng av tittarna vilket såklart var bananas. Visst är det bra, men färre än Moldaviens hysteriska fest som premierandes med över 200 poäng? Nej, det skulle dom inte ha.

Storbritannien fick tre poäng mer än oss av tittarna och blev totaltvåa. Jurygrupperna gick hårt på Storbritannien-spåret som ledde på 283 mot Sveriges 258 efter den första röstavlämningen. Jag tycker det är en bra låt, men Sam Ryder balanserar på gränsen till övertänd under sina tre minuter.

Sverige var med i leken väldigt länge och håvade in väntade tolvor och oväntade tior, och var rättvist tvåa efter jurygrupperna precis som John Lundvik.
Cornelia
var för övrigt amazing, precis som hon varit varje gång under veckan under de struliga repen i Turin. Och helvete vilken bra låt Hold me Closer är! Att Sverige nu säkrade en fjärdeplats är ju magiskt. Tack Cornelia! Du är en hjältinna.

Det var i övrigt väldigt roligt att se den spanska dansarens reaktioner på de höga poängen för deras Chanel. Vilka otroliga känslor! En tredjeplats för Chanel är otroligt. Viva Espana!

Vad mer om resultatet? Det finns massa att säga såklart men då kan väl vi hålla på hela natten. Mest stör jag mig på att vissa länder premierades av jury-grupperna. Det var därför ohyggligt rättvist att tittarna gav extremlåga poäng till Azerbajdzjans, Belgiens och Schweiz skitlåtar som orimligt hyllades av jurygrupperna. Smurja ska smurja ha.
Och Tyskland blev sist igen: Herre skärp er Helene Fischer-land!

Av mellanakterna gjorde Gigliola Cinquetti ett fint intryck i sitt värdiga framförande av sin ESC-vinnare från 1964, Non ho l’eta (por amarti). Otroligt fin allsång från publiken som lyfte fram den svartklädda divan. Men bäst under det evighetslånga partiet efter låtarna var avslutet av Mikas medley med fantastiska Happy Ending. Gud vilken fin låt det är, och den lyftes ytterligare av hjärtflaggviftande publik.
Måneskin bjuppade på sin nya singel Supermodel av Max Martin, med sångaren Damiano David på värktabletter och krycka i kuliss. En helt ok låt med riff snodda från Nirvanas Smells like Teen Spirit.

Nu väntar vi med spänning på om det blir Spanien som övertar värdskapet när Ukraina inte kan. Madrid 2023? Låter ljuvligt! Ciao!