I fredags gästade Darin Zanyar Morgonpasset i P3 där han berättade om hur det var att äntligen få inta scenen på QX Gaygala 2022 där han vann priset Årets scen för Darin Akustiskt. Redan 2021 skulle han ha stått på Cirkus-scenen för att koras till Årets hbtq, men på grund av pandemin blev det ingen gala. Så i år fick Darin tacka för två priser.

– Det kändes häftigt, jag fick väldigt mycket stöd och jag visste inte hur det skulle tas emot liksom.

”Took me a while, but I am proud to be gay. Happy Pride.” Efter Pride kom en av våra största ut, och vi fick ännu en viktig förebild. För Darins diskreta kliv är ett stort sådant, särskilt för många andra generations-invandrare.

Så löd motiveringen till Darins nominering. Men att ta steget ut och bli den förebild han nu är var inte alltid självklart berättar han i Morgonpasset.

– Rädd vet jag inte om jag var. Men det var svårt, jag ska inte ljuga. Jag hade velat göra det ett tag för mina närmsta visste, så det var redan out there.

– Jag visste inte hur det skulle tas emot, det är därför jag blev så himla berörd av kärleken.

Vidare säger han att det har funnits personer runt omkring honom som haft en negativ syn på homosexualitet.

– Det är något som jag har upplevt. Sen är det några som har frågat om det är en kulturgrej, men det har varit från båda kulturerna. Så det är ingen kulturgrej.

Darins beslut att som 33-åring komma ut offentligt med sin läggning har givit kraft åt andra som också tvekat.

– Jag har insett efteråt att det har hjälpt många andra. Och det var nog faktiskt det som jag tyckte var häftigast. Folk har sagt att det hjälpte dem att komma ut. Att kunna stå för det. Att jag hjälpte dem att vara mer stolta och att inte skämmas.