HBTQ-filmer du inte får missa under Göteborgs filmfestival

Nu är det äntligen dags för den årliga filmfestivalen i Göteborg, jag har listat några filmer man bara inte får missa. För mer information, tider, pris och plats gå in på giff.se. För att se filmernas trailers, klicka på rubriken.




Keep the lights on
Detta kompromisslösa drama handlar om relationen mellan den danske dokumentärfilmaren Erik (Thure Lindhardt är perfekt i rollen) och advokaten Paul (Zachary Booth). Platsen är New York City. Det börjar 1997 som ett febrigt engångsligg men utvecklas snart till något mer och en otippad relation växer fram.



Mosquita Y Mari
Yolanda är en välmående men rätt så uttråkad 15-åring i den lilla kaliforniska staden Huntington Park. Hennes föräldrar som i likhet med många andra i staden är immigranter från Mexiko påtalar ständigt hur viktigt det är med utbildning och Yolanda är bäst i klassen. Den nyinflyttade Mari är hennes motsats: rebellisk, slarvig och stencool. När Yolanda i klassrummet erbjuder henne att titta i hennes bok avfärdar Mari henne som en irriterande fluga, en ”mosquita”.



Call me Kuchu
Det här är en dokumentär om Ugandas mest kända hbtq-aktivist David Kato och hans kamp för ett bättre liv för Ugandas kuchus. Homofobin är utbredd i Uganda och politiker och myndigheter sanktionerar förföljelserna.



The Invisibles
Franske regissören Sébastian Lifshitzs dokumentärfilm låter elva homosexuella män och kvinnor över 70 år berätta om hur det var att vara attraherad av samma kön i en tid då det inte accepterades. Arkivbilder och stämningsfulla skildringar av deras lantliga vardag ackompanjerar deras livsbejakande historier om att våga stå för den man är.



Sleepless Knights
Boy meets boy i en sömnig spansk småstad. Som vanligt åker Carlos hem från Madrid för att säsongsarbeta som bartender och ta hand om sin allt skröpligare gamle far. Extremadura, idag Spaniens fattigaste region, var en gång utpost för conquistadorerna, och stans äldre invånare ägnar sig i vanlig ordning åt medeltida riter för att köra bort onda andar, utspökade i tidsenliga rustningar. Samtidigt träffar Carlos en ung polis, Juan, som är mindre ute ur garderoben än han men också i större behov av en pojkvän. Den trevande kärlekshistorien bromsas ytterligare av Carlos frustration över att återvända till en plats där tiden tycks ha stått stilla.

On suffocation (Kortfilm, trailer saknas)
Två fötter sida vid sida. De snuddar lätt vid varandra. I nästa klipp står en man och försöker få ett krånglande hissystem att fungera. Det vi får bevittna etsar sig fast på våra näthinnor och lämnar ingen oberörd.