Fotografen Andreas Paulssons utställningen Alla är vi nakna gick upp första gången på World Pride i Malmö/Köpenhamn 2021 och består av bilder på 18 personer, nakna och påklädda, i verklig storlek. Till bilderna finns också berättelser från intervjuer med modellerna.

– Jag är väldigt intresserad av vad kroppar berättar och vad människor berättar. Vad kläder döljer, vad som signaleras utåt och vad som inte signaleras utåt.

Andreas valde själv att kasta kläderna och vara en del av utställningen med sin egen kropp. Och när den nu visas på Malmö stadsbibliotek hamnade hans nakenbild i foajén.

– Bilderna är utplacerade i hela biblioteket men i foajén fanns det bara plats för en person, och jag kände att jag inte ville att någon av modellerna skulle behöva stå där nere själv så det fick bli min egen bild som var den första som man mötte.

Bilderna på fotograf Andreas Paulsson som provocerade en biblioteksbesökare.

En tidig morgon i början av maj ringde Andreas telefon. Det var biblioteket som berättade att en bild från utställningen vandaliserats. Andreas kastade sig på sin cykel och skyndade ner till utställningen. Väl där möttes han av att någon skurit bort hans könsorgan från bilden i foajén. Han ringde polisen och fick då höra att vandalen redan anmält sig själv.

– Det var en förälder som kommit dit med sina barn och sett bilderna utplacerade i biblioteket. Då tyckte den personen att jag var en blottare och valde att komma tillbaka dagen efter för att skära bort mitt könsorgan.

Bilden har nu ersatts med en hel samtidigt som projektet växer sig större med fler personer och deras kroppar som slutligen ska få bli en bok.

– Min stora nyfikenhet är ju hur människor fungerar. Så jag hade älskat om personen som vandaliserade hade blivit en del av utställningen. Det hade varit väldigt intressant att ta del av den personens förhållningssätt till sin egen och till andras kroppar.

Alla är vi nakna har hängt på Malmö stadsbibliotek från den 4 maj och är kvar fram till den 19 juni. Nu har Andreas även öppnat en kickstarter för att hjälpa göra bokdrömmen till verklighet.