Lite som Ivy Rosenauer själv, som är nyss hemkommen från Buenos Aires, släpper en ny singel On My Mind och just nu syns i danska Elle där hon öppet pratar om sin livssituation (och sitt sexliv). Många fick upp ögonen för den långa blonda kvinnan när hon medverkade i SVT:s transklassiker Tjejer som oss. QX kände att det var dags att kolla var Ivy befinner sig idag.

Hur kom On My Mind till, och vad den handlar om?
– Efter att jag kom hem från ett par månader i Buenos Aires blev jag inspirerad av ett mörkare pop/electro sound. Jag hade lämnat Köpenhamn och Danmark för att jag behövde komma bort från för många ja-sägare jag hade i mitt liv. De tog min energi och jag fick inget tillbaka. Och som transkvinna var jag trött på män som bara såg mig som en fetisch, och ville åt mitt fysiska jag. Så On My Mind är mitt svar på den kampen, jag behövde sätta mig själv först igen. Den handlar om en stark kvinna som frigör sig själv från andras fördomar, tar sin egen power och leder sitt liv i ny riktning.  Jag ska förresten tillbaka till Buenos Aires för ett nytt hemligt projekt snart.

Vad är drömmen rent musikaliskt?
– Min dröm med musiken är att komma till en punkt var jag har folk och resurser bakom mig som kan ta mig till nästa nivå och visa vem jag verkligen är och kan musikaliskt.

Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut?
– En dag i mitt liv varierar, vissa perioder är mer intensiva, andra lugnare. Jag skapar et liv på mina premisser och inte en förebyggd samhällsstruktur som jag ändå inte är 100% inkluderad i. My Life my rules liksom. Just nu är det mycket möten, mycket i studion och en hel del träning.

Hur är Köpenhamn som lgbtq-stad, så öppen som man föreställer sig?
– När det kommer till transpersoners rättigheter är Danmark mycket efter Sverige i social och progressiv utveckling, och resurser och kompetens är större i Sverige. Men jag har exempelvis lite gett upp kampen om att komma igenom på mainstream-marknaden då jag inte känner att responsen och acceptansen finns .

Är du singel?
–  Jag är singel och älskar det. Det är så kliché, men den enda mannen i mitt liv är min baby, chihuahua Barbie och jag vill ha det så. Jag tror det tar en komplex, eller bara en väldigt osjälvisk och förstående man för att dejta mig.

Du var nyligen med i danska Elle igen, hur kom det sig?
– Ja. Jag var den första transpersonen någonsin i danska ELLE i 2018, och har största respekt för dem att vara nytänkande och inkluderande. Good relationships last forever och det är jag glad för. Senaste numret är tredje gången jag är med, och där kan ni läsa mer om var jag är i mitt liv just nu och få en inblick i mitt sexliv…

Tone Sekelius gjorde succé i svenska Mello, skulle du kunna tänka dig att ställa upp i danska Melodi Grand Prix?
– Jag tyckte det var så fint att hon kom med och vågade sjunga med sin egen röst och inte en förvrängd pitch som många transpersoner känner sig tvingade att navigera i för att passa in . Jag har tur som aldrig behövt det och jag vet att jag kan tillföra något om Danmark ger mig chansen i Melodi Grand Prix – så vi får se om de vågar ta chansen på mig…

Tidigare i år lämnade din vän Heidi Ingendotter jordelivet, har du fortfarande kontakt med de andra tjejerna från Tjejer som oss?
– Heidi är med mig varje dag och bandet jag har med mina tjejer är ett ”forever” och lite till. Vad som än händer, delar vi något som jag personligt inte delar med någon annan. Vårt band är obrytbart och kärleken för varandra lever långt utöver livet här . Men en del av min själ saknas utan Heidi.