Buzz Lightyear är en bekant Pixar-figur känd från Toy Story-filmerna om leksaker som kommer till liv när barn inte ser. Nu har den självsäkre rymdhjälte-leksaken fått sin egen spinoff med filmen Lightyear som berättar Buzz Lightyears bakgrundshistoria som galaktisk hjälte.

I filmen möter vi även Lightyears kvinnliga kollega Alisha Hawthorne, vars röst görs av Uzo Aduba. I en minnesscen syns Hawthorne dela en snabb puss med sin flickvän vilket var oacceptabelt för minst 14 länder som nu stoppat filmen från att visas.

Igår hade Lightyear premiär i London och på röda mattan slog producenten Galyn Susman fast att det inte är aktuellt att klippa bort eller på annat sätt censurera pussen trots påtryckningar från vissa marknader.

– Vi kommer inte att klippa bort någonting, särskilt inte något så viktigt som den kärleksfulla och inspirerande relationen som visar Buzz vad han gått miste om genom de val han gjort.

Bland de länder som nekat filmen att gå upp är Förenade Arabemiraten, Kuwait och Saudiarabien. Kina har också begärt att pussen censureras men har ännu inte svarat på om de ändå kommer att låta filmen visas efter Pixars moderbolag Disney sagt nej till puss-klipp.
Buzz Lightyear och kollegan Alisha Hawthorne