Hallå Rickard, att du är styvmamman låter som en våt dröm?
– Eftersom jag skrivit den själv har jag kunnat påverka rollen i den riktning jag vill och det är fantastiskt. Vad som också är fantastiskt men samtidigt skämmande, är att jag för första gången på 30 år ska raka av mig skägget. På midsommardagen kommer mitt hakparti att se dagsljus för första gången på tre decennier. Jag har fått för mig att jag har en liten haka (skrattar).

Ystad Teater, en av Sveriges äldsta och bäst bevarade teatrar, uppfördes 1891 och har kvar delar av originalmaskineriet. Och varje år sätter man upp en ny operett som på olika sätt har HBTQI+tema. även om det ibland är okommenterat.
– Vi tittar på könstillhörigheter och olika konstellationer, och vrider och vänder på det. När rollen som styvmodern var kvar tog jag henne. Jag är ju en extrem dragälsare sedan jag gick på RFSL-klubb i Halmstad på sent 80-tal, men har aldrig gått ”all in”.

Originalet till Askungen är ju som bekant Bröderna Grimms ganska bisarra berättelse och inte den Disneyfierade versionen. Denna berättelse är egen, men tar avstamp i sagovärlden. Lagom till balen dyker nämligen prinsessor som Belle och Snövit upp.
– Jag älskar Snövit men hon är ju den sjukaste av alla! En man upptäcker ett lik i skogen och kysser henne varpå hon väcks till liv. ”Åh, en nekrofil! Honom tar jag!” Och men hon är smart. Hon väljer att bo med dvärgarna som bryter loss äppelstora diamanter men ändå bor i ett ruckel. Där måste de ha undanstoppade förmögenheter på typ Caymanöarna eller nåt. I alla fall när jag fantiserar.

Uppställningen på scenen är som sagt stark och Rickard kan inte tala sig nog varm om hur uppslutningen kring föreställningen varit.
– Operahusen skulle göra vad som helst för att få den uppställning vi har! Vi har inte stora gager att erbjuda, men vi har nåt annat: Vi har extremt roligt när vi gör detta. Det är lite som ett operakollo där alla är lika och ingen sitter i någon storloge. Vi har lusten, och framförallt budskapet, och vill säga nåt.

Men: Är glas-skon med?
– Ja, men den slängs bort och in kommer en Foppa-toffla.

Vad väntar mer i sommar?
– Det vanliga, musik, en bok, opera-sing-a-longen på Stockholm Pride, och så ska jag skriva en ny superspännade HBTQ-Faust med Adrian Angelico, världens enda T-stjärna i huvudrollen.