I Karma är en bitch hittas Sveriges miljöminister och internationella klimatikon Vilgot Svantesson mördad på Grand Hotel Saltsjöbaden. När sen bästa vännerna Franz Brask och Lizzie Andersson själva blir misstänkta bestämmer de dig för att lösa mordet tillsammans med Sveriges vassaste kriminalreporter Zelma Zulu. Snabbt visar det sig att alla misstänkta har flera lik i garderoben och frågan är om amatördeckartrion hinner lösa det första mordet innan fler begås..?

Man blir nyfiken på den här trion. Berätta vilka Frans, Lizzie och Zelma är!
– Franz är en ordentlig och ordningsam Tom of Finland-karaktär medan hans parhäst och vän sedan 30 år Lizzie är en blandning av Patsy och Edina i AbFab, vilket betyder att hon ÄR helt hysterisk. På många sätt är de varandras motsatser, men de har vuxit ihop och blivit som ett gammalt gnabbande par. Zelma är landets mest kända kriminalreporter och väninna med Lizzie och blir den tredje inofficiella medlemmen i deckartrion Ikon Detektivbyrå som löser alla mord i trilogin.

Benjamin Falk var med om en utgivningsresa för 24 år sedan som inte slutade så bra så han nöjde sig inte bara med utbildning denna gång, utan valde även att ha en panel med tre professionella läsare som gav sin feedback på första och andra versionen av manuset. Resultatet blev att han skrev om 90% av den första versionen. Dock inte handlingen, utan sättet han skrivit det på.
– När jag väl skickade in den slutgiltiga versionen nappade tre förlag, och jag valde det förlaget som hade tydligast HBTQ+koppling.

Vad är HBTQ+ i boken?
– Förutom att en av mina privatdeckare är läderbög och hans parhäst ”faghag deluxe” så kommer det alltid att finnas flera HBTQ+karaktärer som driver handlingen framåt vilket har uppmärksammats av både recensenter, läsare och lyssnare. Det är jättekul. Men framför allt är språket väldigt gayvänligt, då Grindr, analsex, läderklubbar och annat kul som hade fått Agatha Christie att vända sig i graven diskuteras livligt och ibland utförligt.

Du beskriver genren som Piquant Noir, berätta!
Linda Skugge är redaktör för boken och hon påpekade att hon aldrig hade läst något liknande och frågade vad jag kallade min stil. Efter lite funderande så kom jag fram till att Piquant Noir är en väldigt bra beskrivning med en blinkning till Nordic Noir. Stilen är precis som det låter: kryddig och svart med många lager där samhällskritik är en del av det, vilket är kul att recensenterna belyst! Enligt många är stilen supersarkastisk, men det är inte en medveten strategi från min sida, utan det är bara så jag skriver. Det är inte en stil som passar alla och man bör inte vara en blyg viol om man läser mina deckare. Det är extra kul att så många bibliotek köpt in boken och att Bibliotekstjänst uppmärksammat just Piquant Noir.

Och snart är nästa bok på gång. Benjamin har tänkt sig detta som en triologi, Ikon-triologin, i vilka tre koner mördas. I den första är det en klimatikon och i uppföljaren: Mannen med nio liv – mordet på en rockikon är det en kulturman som mördas. Ikonen i tredje boken är inte bestämd än.

Tycker ni att Benjamin känns bekant så är det för att han är just det, ett bekant ansikte i mode/modell-svängen, och såklart HBTQ+kretsar.
– Om du var ung på 90-talet är det nog rörande modellagenturen People with Attitude där jag hade 600 reklammodeller och även kändisar som Adam Alsing, Kayo, Lill Lindfors och Michaela de la Cour, vilken jag sålde till Stockholmsgruppen i slutet av 90-talet. Om du var ung på 2000-talet är det förmodligen Dorian Magazine som känns mest bekant! Men jag har även jobbat med musik, videoproduktion och fotografi, vilket jag har jättemycket nytta av nu när sociala medier är så viktiga!