I dagarna ger Lotta Sundin ut sin andra deckare om den lesbiska journalisten Laura Svärd. I profetens spår heter boken som tar oss med på ett självutvecklingscenter i Stockholms skärgård, där en person hittas död och Laura dras in i fallet samtidigt som hennes ex-tjej verkar vilja ha henne tillbaka…

Berätta lite om Laura Svärd, vem är hon?
– Hon är en person med ett starkt rättvisepatos som drivs av att hitta bristerna i samhället och göra dem synliga genom att skriva granskande reportage. Länge hade hon sitt drömjobb, på magasinet Djupfakta, men tyvärr var hennes flickvän och chefredaktör otrogen och nu hankar hon sig fram på diverse frilansjobb.

Frilansande Laura har svårt att få sin inkomst att räcka till och därför antar hon ett uppdrag att skriva om ett nytt center för självutveckling ute i skärgården. Men premiären för centret blir knappas en succé då en död människa hittas i en av stugorna, och Laura dras in i en härva av olagliga fastighetsaffärer, svartsjuka kvinnor och upprörda öbor.

Vem ser du som Laura om den filmatiserades?
– Det vore kul om Frida Modén Treichl ville göra rollen. Hon skulle passa jättebra!

Förutom att vara bokaktuell är Lotta Sundin drivande i att belysa lesbisk kultur på olika sätt. Hon driver podd, har bokklubb, skriver böcker, tecknas serien Livet på tvären, och recenserar film.
– När jag växte upp var det väldigt dåligt med lesbisk kultur i Sverige, och även svårt att hitta den, så det var mycket därför jag började samla på mig bok- och filmtips. När boken Stjärnor utan svindel släpptes till exempel, blev vi ju alla helt till oss. Och filmen Fucking Åmål – en lesbisk film, vilken grej! Nuförtiden är utbudet lyckligtvis lite bättre, men något överflöd av lesbisk kultur tycker jag fortfarande inte att jag ser. En bra sak är att det har blivit lite lättare att hitta lesbisk film nu när den samlats på olika streamingsidor, och lite lättare att hitta böcker när bibliotekens klassificeringar blivit bättre och många börjat med regnbågshyllor, så det känns ändå som steg framåt i utvecklingen. Jag tycker att det är otroligt viktigt att alla får känna igen sig i populärkulturen.

Lotta skulle vilja se att fanns fler mötesplatser för lesbiska, bar/café eller ett lesbiskt bibliotek.
– För mig personligen skulle det vara trevligt med ett ställe som inte bara koncentrerade sig på fest, utan dit man kunde gå för att antingen fika eller ta en drink och hänga med sina kompisar. Om där också fanns kultur i form av böcker, konst och uppträdanden skulle det vara ett riktigt paradis!

Det är snart Pride i huvudstaden, vad ser du mest fram emot under Stockholm Pride?
– Att få samlas, umgås, dansa, träffa människor som jag inte sett på länge. Jag tror att vi alla är väldigt sugna på det nu efter pandemin!