Efter år av att ha skrivit om Mello/Eurovision-kvällen under Stockholm Pride har QX chefredaktör Ronny Larsson i år varit med och roddat ihop startfältet till kvällens efterlängtade gala. Schlagertorsdagen 2022 har han skapat tillsammans med Stockholm Prides scenproducent Gunn Lundemo. Konferencier för kvällen med sitt alltid lika uppskattade värdinnaskap är Babsan.

– Folkligt, uptempo och allsång är ledorden för kvällen. Min tanke är att ge publiken en kul kväll med låtar och artister vi känner igen. Och: Det blir inga covers, inga nya singlar och inga låtar som inte har varit med i Mello/ESC. Fokus ligger på de senaste 20 årens Melodifestival och jag har tänkt som när jag dj:ar: Detta är för publiken, inte för mig. Så nej, Caracola, Swedish Housewives  eller Timoteij är inte återförenade. Inte i år i alla fall.

Ronny Larsson utlovar också en och annan pärla som de riktigt inbitna fansen kan nostalgifrossa i.

– Det ska vara en kväll för alla. Jag älskade vad Edward af Sillén gjorde under sina år som Prides schlagergeneral då han bjöd in favoriter från ens barndom. Det var magiska kvällar. Men med det sagt: När han backade 20 år hamnade han på 1987. Backar vi 20 år hamnar vi på 2002… Det står en helt ny generation med Mello-fans framför scenen vars barndomsklassiker heter Give Me Your Love, Not a Sinner Nor a Saint, Alla Flickor och Las Vegas. Okej, kanske inte Las Vegas (skrattar).

Trots att Ronny är en av Sveriges främsta Mello och ESC-tyckare avslöjar han att han först tvekade på att tacka ja till att vara med och utforma kvällen.

– Det är ingen enkel uppgift och jag har den största respekt för de som gjort kvällen innan. Eller ja, för de som tagit den på allvar. Ofta har den slarvats bort. Genom trötta covers, oengagerade startfält och obegriplig uppbyggnad av kvällen. Men ja, jag är väl medveten om att pressen är stor eftersom jag ofta haft starka åsikter om hur kvällarna utformats. Men om vi bortser från nämnda Edwards kvällar så gjorde exempelvis Niklas Torsell och Richard ”Rille” Hante en fantastisk kväll 2018. 2013 var också riktigt bra.

Så, skrivs Schlagertorsdagen 2022 signerad Ronny Larsson in i Pride-historiens hall of fame eller hall of shame? 

– Det kommer att bli en toppenkväll för alla som vill ha fest, uptempo och gillar Melodifestivalen. Men bara så att ni vet: Chanel hade kostat hela budgeten gånger två att få hit, och det var en utmaning detta år att många artister är uppbokade efter pandemin för att tjäna ihop två somrar av uteblivna intäkter.
Men med det sagt: Jag lovar att allsången ska eka över Östermalms IP från att första artisten gör entré.

Som vanligt är startfältet hemligt. Men det är redan avslöjat att tjugoårsjubilerande vinnarna AfroDite, rekorddeltagaren Linda Bengtzing, partystartaren Sean Banan och årets favoritfemma Tone Sekelius är på plats.

– Men räkna med en hel del andra MYCKET bekanta ansikten. Och var på plats 19.00 sharp för då börjar vi. Det är inga sega öppningsnummer utan vi går rakt på sak!