Förra helgen var det premiär i ett soligt Göteborg för Vi som älskar 90-talet och det bästa från 00-talet. I dag kommer festivalen till Stockholm med ett stort artistuppbåd för den som vill återuppleva decenniet som gav oss dansgolvsklassikern som What is Love, This is The Way, Saturday Night, Heut is Mein Tag, Adelante och Sing Halleluja.

QX listar här nio saker ni kanske inte hade koll på när det gäller artisterna som dyker på på scenen i Östermalms IP (platsen Stockholm Prides Pride Park intar om en månad).

Efter kvällens avslut blir det officiell efterfest på QX Gaygala-vinnande klubben Backdoor, där partyt fortsätter mellan 23- 05.

9. No No No No No No: Ingen limit för Rap-Ray
Belgisk-nederländska duon 2 Unlimited toppade listorna under tidigt 90-tal med No Limit, Tribal Dance och Get Ready For This. Då var det med Anita Doth på sång och Ray Slijngaard på rap. Ray är kvar, men Anita lämnade duon 2016 för att satsa solo. Numer är det Kim Vergouwen som står för sången.

8. East 17 – Samma musik, nya ansikten
Ni minns den brittiska kvartetten från Walthamstow med postkoden E17: Brian, Terry, Tony och John utmanade Take That om teen-fansen under 90-talet och hade hits som Deep, House of Love och Stay Another Day. När gruppen, nu en trio, intar 90´s-scenen är det med bara en av originalmedlemmarna: Terry Coldwell. De andra medlemmarna har kommit och gått, storbråkat och förenats i en salig röra. 2006 ska Tony och Brian ha slagits efter en återförening, och 2009 bestämde de forna medlemmarna att de aldrig mer skulle spela ihop igen efter en problematisk återförening i Royal Albert Hall 2009. Så sedan 2019 har Terry med sig Robbie Craig och Joe Livermore. Gruppens överlägset mest streamade hit är Stay Another Day, vilken originalmedlemmen Tony Mortimer skrev efter brorsan Ollie begått självmord.

7. Super Femmes – supergruppen som föddes på Backdoor
Well, kind of. Efter att Martin ”Miss Inga” Johansson återförenat 2000-talsduon Miio tändes kärleken till musiken och scenen igen och Mia Schotte bestämde sig för att bilda en tjejgrupp med kollegan Josefine och Dede Lopez, Drömhus-Therese och Big Big World-Emilia. Så nu framför de sina största hits här och gör också musik ihop under namnet Super Fëmmes. Målet? Mello!
Intressant detalj är att Mia själv kom med i Miio efter att de haft sina största hits Ska vi gå hem till dig och När vi två blir en, efter att Linnéa Roxeheim hoppat av duon.

6. La Cream
… är egentligen en eurotrio bestående av Tess Mattisson och producenterna Freddie Stjerna och Ari Lehtonen. Men det var Tess som frontade projektet. Tess gick sen solo och hennes största hit i Sverige hade hon inte med La Cream utan som Tess: Låten Breathless nådde en 8:e-plats i Sverige 2005. Däremot är La Cream-låtarna You och Free betydligt mer streamade idag. 44-åriga Tess har dessutom körat och dansat med två av akterna som uppträder under 90´s: Basic Element och Dr Alban.

5. Svenskproddade Robin S – hetare än nånsin
Ingen har väl undgått Beyoncés housiga återkomst till listorna, Break My Soul. Den har samplat Robin S 90´s-bögiga hit Show Me Love, vilket gör den 60-åriga sångerskan från Hempstead, New York hetare än nånsin. Låten blev en hit över hela världen 1993 efter att den fått en housigt het prodd av svenska duon Stonebridge och Nick Nice. Idag räknas den som en av de mest klassiska danshitsen, och har streamats mer än 200 miljoner gånger.

4. Men är det inte…?
Två av kvällens största stars är Dr Alban och Haddaway, och de har med sig ett bekant Mello-ansikte på scenen: Dinah Nah.  Herrarna har ju som bekant stora refränger där det behövs lite stark sång och den foxiga sångerskan som gett oss Make Me (La La La) och One More Night levererar just det. Dr Alban var ju dessutom med och skrev nämnda finallåten Make Me (La La La) till Mello 2015.

3…och är det inte…?
Trion Basic Element rönte stora framgångar under 90-talet med hits som The Promise Man, The Fiddle och This Must Be a Dream. Frontmannen Peter Thelenius är kvar i bandet men har nu med Jonas Wesslander och frun Linda Thelenius på scenen. Linda hade förut efternamnet Rosing och är en av 2000-talets stora realitystjärnor i Sverige efter medverkan i Big Brother, egna dejtingserien Den rätte för Rosing, Slitz-utvik och succéboken Den nakna sanningen. Linda släppte också två solosinglar, Summer Love och Forget Me, Forget Me Not.

2. 5ive – dags att byta namn till 3io?
Tills skillnad från East 17 har London-grabbarna i kvintetten 5ive inte lagt till nya medlemmar, de har förlorat två. Nu är 5ive en trio som består av Scott Robinson, Ritche Neville och Sean Conlon. Abz Love och J Brown lämnade skeppet 2014 respektive 2007. Abz bildade band med medlemmar från Another Level, Boyzone och Phats & Small och syntes nu i januari i ett kändisar-dejtar-program i Storbritannien med bland annat svenska Ulrika Johnson. J Brown anklagades för att ha mobbat Sean Conlon och hoppade i sista stund av brittiska The Big Reunion 2013 där gamla popgrupper återförenades och sen åkte på turné. Brown var trött på rampljuset och 5ive, och sedan dess har han försvunnit bort i anonymitet.

1. Give That Wolf A1 Banana
Ändå sedan de gula vargarna vann Melodi Grand Prix i Norge i våras har det skvallrats om vilka som döljer sig under maskerna. Trots att det aldrig bekräftats pekar mycket på att det är norska sångaren Gaute Ormåsen och just det, A1-sångaren Ben Adams, som såg till att Give That Wolf a Banana slutade på en hedrande 10:e-plats i Turin. A1 var extra heta i Norge under en lång period då Adams bandkollega Christian Ingebrigtsen kommer från Oslo, och Adams själv var med och tävlade och kom tvåa i norska Let´s Dance, Skal vi Danse, 2012. Här kan vi nog räkna med att kvartetten framför sina hits Same Old Brand New You, Caught In The Middle och A-ha-covern Take on Me. Utan masker.

Så här ser dagens uppställning ut:

11.30 Dörrarna öppnas, DJ spelar
12.30 ItaloBrothers, East 17, The Latin Kings, Blues, Navigators, Las Ketchup
13.55 Whigfield, 5ive, A1, La Cream, Markoolio
16.10 Robin S, Blümchen, Basic Element, Super Fëmmes
17.55 Da Buzz, Dr Alban, Haddaway, Coolio, 2 Unlimited, Antique
20.00 Dj Sash, Masterboy, Antiloop, Dj Riffi
21.50 Scooter, E-Type