Jag älskar musik och har varit dj på SLM under många år. Det har alltid varit kul att stå där med hörlurarna och spela musik och vifta med armarna i takt. Just nu är den musiken som går bäst i världen från Latinamerika. Min make och jag åkte till Madrid för att gå på Boombastic Festival, där flera av de argentinska stjärnorna deltog. Det var en otrolig känsla som svenskargentinare att se tiotusentals människor hoppa i takt med musiken och sjunga med i låtarna.

De senaste åren har artister från Puerto Rico och Colombia varit störst. Men nu är det artisterna från Argentina som utmärker sig mest. Argentina har flera toppartister som Bizarrap, Duki, Tiago PZK, Nicki Nicole, Trueno, Maria Becerra, Lit Killah, Khea och Paulo Londra. Många av dessa artister har könsöverskriande uttryck och stilar och de är liberala i sin syn på sexualitet.

Vad de allra flesta av dem har gemensamt är att de började sina karriärer genom att lägga upp sin musik på sociala medier och blev virala.  Flera av dem är independent och har således inte traditionella skivkontrakt med de stora skivbolagen. Trots att de inte har stödet av ett stort bolag får de ändå ut sin musik på topplistor. Skivbolagen försöker få dem att skriva kontrakt men istället gör artisterna flera samarbeten tillsammans och kör sin musik med öppen streaming vilket gör att de får enorm genomslagskraft. Detta förstärks av att tusentals människor gör reaktionsvideos och på så sätt når låtarna ännu fler personer.

Flera av dem började sina karriärer genom att ställa upp på olika raptävlingar som ”El Quinto Escalón” på olika stora torg i Buenos Aires. Tävlingarna drog tusentals människor. De unga rapparna fick snabbt tusentals följare på sociala medier och en stor skara fans. De började även lägga ut sin musik på sina sociala medier.

En av världens största dj och producenter just nu är 24 årige Gonzalo Julián Conde från Argentina mer känd som Bizarrap. Han blandar sköna latinbeats med EDM på sin kanal på Youtube. Bizarrap bjuder hem rappare som lägger lines till hans sköna beat. De som rappar är i centrum samtidigt som man kan se Bizarrap digga i bakgrunden. Han har alltid på sig keps och stora glasögon som döljer hans utseende. Flera av hans låtar har blivit virala och världshitar inte bara i den spansktalande världen.  Bizarrap är så pass stor att han även haft en speciell meny på Burger King där gästerna får en liten Bizarrap-gubbe. Det ryktas om att Justin Bieber vill ha en låt med Bizarrap. Hans musik ligger oftast på top hundra av de mest spelade låtarna på globala topplistan. Han har 14 miljoner följare på Youtube och 13 miljoner följare på är Instagram och är den som har näst mest kommentarer någonsin på Instagram på en post. Hela 23 miljoner människor kommenterade ett av hans inlägg inför släppet av hans låt #23 med Paulo Londra. Den låten har störst hype just nu eftersom det var en del av Paulo Londras comeback i år. Bizarrap brukar inte namnge sina låtar utan ger dem siffror, han hoppade över nummer #23 och I flera år spekulerade folk vem som var nummer #23.

 

Några av de låtarna som jag gillar mest är ”#39” med ”Snow tha Product” en öppen queer rappare från Mexico. Snow blandar skickligt engelska och spanska i en oerhörd fart.

En annan favorit är med ”#51” med Villano Antillano som är en transperson. Villano lägger sina lines snabbt och skickligt med skön attityd.

 

En av de största artisterna just nu är 24 årige Paulo Londra som har två låtar på över en miljard visningar på Youtube och ytterligare tre som håller på att närma sig miljarden med stormsteg. Själv upptäckte jag Paulo Londra tack vare hans samarbete amerikanske producenten Steve Aoki med låten ”Forever Alone”.

Paulo har även gjort ”Nothing on you” tillsammans med Ed Sheeran.

 

Paulos fick problem med sina producenter och kunde inte släppa musik på över två år, men nu är han tillbaka. I hans återkomst har han fått flera världshitar på Spotify och Youtube, de båda kanalerna har flitigt gjort reklam på olika sociala medier, tv och radio om att nu kommer Paulo med en ny sång. Paulo håller på att experimentera och har gjort musik i olika stilar som spänner från EDM, rap till rock. Hans första låt när han kom tillbaka hade ett helt nytt sound. På den första låten Plan A hör man Paulo rappa till trap med rock beats.

En av mina favoriter är Luces där Paulo rappar till sköna EDM-beats.

DUKI är en annan rappare från Argentina. Hans musik hamnar på flera topplistor runt omkring i världen och han har samarbetat med bland annat puertoricanska ”Bad Bunny” som ses som världens största artist just nu. DUKI ger ett kaxigt intryck och gör trap och reggaeton. Han har 10 miljoner följare på Instagram och 6 miljoner på Youtube. Han sålde ut fyra konserter på några timmar på fotbollsarenan El Estadio Vélez i Buenos Aires senare i år. Det är som Anis Don Demina skulle sälja ut fyra konserter på Friends Arena.

En av mina favoriter är ”Malbec” med Bizarrap. Låten kommer från DUKIs andra studioalbum ”Desde el Fin del Mundo” som toppade  listor och fått platinum. Videon är inspelad under covid och många av de argentinska stjärnorna medverkar.

 

DUKIS senaste album ”Temporada de Reggaeton 2” nådde en miljard visningar i rekordfart. En av låtarna är ”Si Quieren frontear” där videon har western tema.

 

Antes de perderte” är en skön video med känsla av den klassiska filmen Casablanca.

 

En annan av mina favoriter är ”YaMeFui” med rapparna Nicki Nicole och Bizarrap

 

Kvinnorna som gör succé

Det är inte bara killar från Argentina slår igenom just nu. 22 åriga Maria Becerra håller på att slå utomlands och hon har spelat in musik med J Balvin från Colombia. J Balvin är känd från låten ”Mi Gente” i Sverige. Maria började sin karriär genom att göra streaming på Youtube och under covid började hon även göra musik som slog igenom.  Hon har uppträtt på den amerikanska grammisgalan tillsammans med J Balvin. Hon vann bästa nykomling i Latin American Music Awards 2022. Maria Becerra har berättat för MTV att hon är bisexuell och vegan.

Några av hennes låtar är:

J Balvin & María Becerra: ”Qué más pues?”

Además de Mí (Remix) tillsammans med DUKI, Khea Tiago PZK och Lit Killah.

Nicki Nicole är en annan tjej som slagit igenom i världen. Hennes första stora hit var 2019 med Bizarrap #13 inte långt efter det gav hon ut sitt album Recuerdos med samarbeten med bland annat DUKI och Bizarrap. 2021 var hon med i The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Några av mina favoriter är.

Bizarrap #13

Dangerous med Trueno och Bizarrap

Mamichula med Trueno och Bizarrap

Queer kuriosa från Argentina

Lite kul kuriosa utanför dessa nya unga artister kan jag även rekommendera bandet Miranda. De är en argentinsk popgrupp som funnits i flera år gör en del queerpop-sånger där de sjunger om kärlek mellan personer av samma kön.

Entré LAS dos handlar om två kvinnor som ska ha sex och en man är utelåst och får inte komma in.

Juan Y Paul handlar om två killar som är kära i varandra och flörtar kärleksfullt i skogen.

Papeles med Oscu

 

Framtiden ser ljus ut för argentinsk musik just nu och jag ser fram emot hur dessa unga artister ska utvecklas de kommande åren. Hoppas att du hittar dina favoriter i dessa argentinska låtskatter.