Ja, ja vad är väl en ESC-final mot den svenska Melodifestivalen sista natt? Så har man muttrat bland stockholmare sedan chockbeskedet att det inte var Solna, utan Hyllie som drog längsta stråt i det som i år är Sveriges största musikfest!
Men nu i helgen putsas och fejas det för fulla muggar för att visa att SvT gjorde galet fel när man inte valde Friends Arena i Solna, med tillhörande trafikkaos, för europaorgien.
Och på gayklubbarna i huvudstaden är det uppbullat för rena rama yrseln. Som alla år då den svenska finalen hålls kommer de riktiga ESC-fansen från när och fjärran att invadera staden för att få delta i en show så som ESC borde vara, utan massa ”nya” länder och musikstilar!
Fredag kväll börjar det. Medan feminister av alla kön samlas på Kulturhuset, Södra Teatern eller på Queerklubben Wotever som har fixat till Bonden Bar så vallfärdar Mello-fansen (jo, såklart finns det mello-fans som också är feminister… men, det blir roligare om man förenklar beskrivningen, det tar sånt enormt utrymme om man skall inkludera allt och alla alltid)…
… till Kolingsborg och Paradise. Där spelar Emil Hellman, Dj Inca och Jonas Lindevik på klubbens tre golv. Öppet till 04.




De som festar på Wotever och är queer på det sexuella mer än primärt det politiska eller könsidentitetiska sättet, kan efter stängning ta sig till sexvideoklubben Basement där det är Underwear Party till 08 på morgonkvisten!




Och de som är lädriga kan efter fest på Torget (Karl G-A-Y – dvs uk pop – på fredag och Mathias Holmgren lördag), Side Track, Urban Deli eller Babs Kök och Bar trilla ner på SLM där det är barkväll denna fredagsnatt!



Så är det då finaldag. Hela Sverige skakar av spänning. Middagsbjudningarna är fixade, chipsen upplagda i skålar och skumpan lagd i kylen!
För de som varken hänger privat eller ser finalen på plats i Solna är ett hett tips att snika in på gaybarerna. Kanske visas finalen även där. På Kolingsborg är det klappat och klart. Där öppnar man redan klockan 19.00 och kör så det ryker till 05 på morgonen.
Konkurrerande, eller kanske snarare kompletterande, gayklubben Zipper har såklart också planerat för ett rejält festande. Här öppnar man 22 och utlovar fest ”arena style” med Miche Hi och Alex Waller.




Även om vi vet att det i varje läderbög bor en liten schlagerfjolla så kommer Viktor Sjöwall ändå skapa en alternativ tonart när han spelar på SLM lördag kväll.
Fetischer kan man även klä upp sig i och leva ut med i Skyddsrummet på lördag natt. Fantastiska klubben Dekadance har fest med rubriken ”Glowstix, Neon & Blood”. BDSM, gummi. lack, blödande performance, rejvskog med svampar (dekoration alltså), Kill room och Play Room! Köp biljett via Dekadance sajt



MALMÖ
I Malmö är det 8-marsfest i arr av klubbarna Utopin och Tomboy på fredag kväll på sköna Moriskan. Inte långt därifrån har SLM en fest för killar som tycker att en läderklubb skall vara strictly leather!
På lördag är det också öppet på läderklubben i vanlig ordning och så är det ännu en Euphoria-kväll på Slagthuset med storbildssändning från finalen i Solna. Wonk öppnar vid 23 och satsar på rejäl ”yra” med Deejay Jonny, Carina DeSoleil och Francesca som inspiratörer.



GÖTEBORG
I Göteborg är det Världskulturmuseet som är centrum för 8-marsfestandet under fredagen. Vill man sprida festgracerna är det BeeBar, Haket och såklart Greta som gäller fredag – och lördag!