Den som föredrar att fira in Stockholm Pride i biografmörkret har mycket att se fram emot den närmaste veckan. Anrika arthouse-biografen Zita på Birger Jarlsgatan kör igång sitt traditionella Pride-firande den 1 augusti, med totalt 15 långfilmer i programmet.

Bland annat väntar en smygpremiär av Firebird, en engelskspråkig kärlekshistoria från Estland där två soldater inleder en hemlig romans under Kalla kriget. Filmen får ordinarie svensk biopremiär den 19 augusti. Men redan på tisdag ges möjligheten att se den före alla andra.

Andra förhandsvisningar är Loving Highsmith (en dokumentär om Patricia Highsmith, den lesbiska författaren bakom Carol), Peter von Kant (François Ozons hommage till Fassbinders klassiker med snarlik titel) och Saint Narcisse (nytt från den ikoniske queer-regissören Bruce La Bruce).

Vi vill speciellt slå ett slag för den starka dokumentären Welcome to Chechnya som skildrar tjetjenska hbtq-personers försök att fly landet med livet som insats. Park Chan-wooks vackra kostymdrama The Handmaiden är också otrolig att uppleva på stor duk.

I vanlig ordning blir det också en visning av kultmusikalen Rocky Horror Picture Show, där publiken uppmanas att delta, klä upp sig och sjunga med i alla sånger. En uppskattad och rolig årlig Zita-tradition som brukar sätta rejält med färg och gung på hela biosalongen. Har du ännu inte bekantat dig med Tim Curry i rollen som en ”sweet transvestite from Transexual, Transylvania” så har du något extra att se fram emot…