Viking Bears startades 1995 och sedan årsskiftet slogs de samman med Nordic Bears Stockholm. Nu går de under namnet Stockholm Bears.

Vad betyder då detta frågade jag ledamoten i Stockholm Bears John Dunder som även sitter i eventgruppen.
– Det innebär att vi är större och starkare än någonsin, säger han.

Vad gör Stockholm Bears?
– I dagsläget arrangerar vi bland annat aktiviteter under Pride, vi har en After Work varje månad, brännboll med picknick, kräftskiva med bad, Oktoberfest, HiBearNation, bio med Cinema Queer, björnkvällar på SLM… Ska jag fortsätta? (skrattar) 

Och under Pride ska ni kora Mr Bear Sweden?
– Ja, det stämmer. På fredagskvällen under Pride har vi vår stora Björnfest på Färgfabriken i Liljeholmen och där ska ett antal killar tävla om titeln Mr Bear. 

Vilka deltagarna kommer vara är ännu inte klart, men intresset är stort, säger Johan som även jobbar som fotograf och ska plåta killarna innan.
– Man kan se alla tävlande på qx.se innan Pride drar igång, lovar han.

Vad är en björn då undrar du? Johan svarar: 
– Ja, det kanske inte är så lätt att svara på, men vi kan väl göra som alla andra och generalisera, björnar är kort och gott håriga, skäggiga, stora och välsinnade med stort hjärta. Vi är en inkluderande grupp och välkomnar alla HBTQI-personer som känner gemenskap med oss. 

Björnrörelsen startade för ca 40 år sedan i San Francisco och spred sig sedan över hela världen.  Den svenska Björnföreningen har starka samarbeten med andra utländska föreningar i t ex Estland, Ukraina och de nordiska länderna. 

Avslutningsvis kommer Johan med ett litet tips inför sommaren:
– Väck aldrig en sovande björn, du kan bli hårt kramad…

Här träffar du björnarna under Prideveckan med smygstart lördag den 30 juli.

 

Och här hittar du björnpryttlar i QX Shop