Den australiske skådespelaren Murray Bartlett prisades igår då han kammade hem sin allra första Emmy-statyett i kategorin Bästa manliga biroll för insatsen som hotellföreståndaren Arnold i HBO-serien The White Lotus.

När han intog scenen tackade han först en lång lista med kollegor. Mot slutet blev han mer personlig och gav ett kort men effektfullt tack till pojkvännen Matt, som Bartlett hittills varit mycket förtegen om och inte ens nämnt vid namn.

– Till min partner Matt, tack för att du är min fristad, sa Bartlett och riktade sig sen till sin mamma:

– Jag vill tacka min mamma hemma i Australien för att hon givit mig en så fantastisk grund med sin villkorslösa kärlek. Och som inspirerat mig att tro att vi alla kan göra det för varandra. Så, tack mamma.

Bartlett slog igenom som 50-åring med White Lotus-rollen som han nu prisas för. Innan dess syntes han sporadiskt i diverse såpoperor. Han kom ut som gay som ung vuxen. I en tidigare intervju med The Guardian berättar han att det var ”extremt enkelt” att berätta för sin mamma, men att hans pappa har haft svårt att acceptera det.

– Det var komplext eftersom han har en religiös tro som har svårt för personer som är gay. Det var väldigt smärtsamt för mig i många år. Han älskar mig, det vet jag, och jag älskar honom.

Fler regnbågsvinnare från Emmy-galan

 

  • Colman Domingo kammade hem Bästa manliga gästskådespelare i en dramaserie för rollen som Ali i Euphoria.
  • Nathan Lane vann Bästa manliga gästskådespelare i en komediserie för rollen som Teddy Dimas i serien Only Murders in the Building
  • RuPaul tog hem priset som Bästa programledare i reality- eller tävlingsprogram