– Lantzkampen är en tävling där ett lag från Sveriges Radio tävlar mot ett lag från Världen på temat ”veckans nyheter”. Annika Lantz är stjärnan, jag är envåldshärskare, jag menar domare, och bestämmer vem som får poäng, berättar Sara Lövestam för QX

Hur kommer det sig att du jobbar med Annika Lantz?
– Det är flera år sedan jag var gäst i hennes program för första gången, och då berodde det på att Melinda Wrede, som var gästbokare, hade läst min blogg. Sedan blev det så att vi klickade, Annika fortsatte att ha mig som gäst ibland och jag var under en period hennes sidekick i Lantz i P1. Nu när hon skulle göra ett frågeprogram måste hon ha kommit att tänka på min dominanta men rättvisa läggning och kastat sig på luren. Ja, så måste det ha varit.

Hur är det att göra direktsänd radio?
– Kul! Det mesta man gör i livet är ju ändå direktsänt, för mig liknar direktsänd radio ungefär känslan av att hålla en lektion eller föreläsa. Motsatsen till direktsänd radio är att skriva böcker. Just nu skriver jag till exempel på romanen som ska komma ut hösten 2014, vilket ger en marginal på ett och ett halvt år att redigera mina ord in absurdum. Jag gillar både och.

Om du fick göra ett eget radioprogram, vad skulle det handla om då?
– Tveklöst språk! Grammatik med en twist. Annika vet att hon måste planera in fem minuter extra om hon har med en grammatikfråga i programmet, för då börjar jag orera…

Vad händer annars i livet?
– I onsdags invigningstalade jag på West Pride, vilket kändes fantastiskt. Annars skriver jag och redigerar böcker. Den 14 augusti kommer min roman Hjärta av jazz ut, och jag har just fått veta att Piratförlaget även vill ge ut min grammatikbok till våren! Vad de handlar om? Hjärta av jazz följer vänskapen mellan 15-åriga mobboffret Steffi och den åldrade jazzgubben Alvar, grammatikboken handlar om verb. Med en twist!

Lantzkampen sänds fredagar 18:15 i Sveriges Radio P1.

Mer om Lantzkampen