I dag är det dags för ett nytt avsnitt av SVT-serien Vem bor här? där vi får följa med ner till Småland för att se när fem främlingar gör husesyn i varandras hem och försöker gissa vem som bor var. Dagens avsnitt sänds ikväll klockan 20.00 på SVT 1 men går att se redan på SVT Play.

Här syns konditorn Oscar Målevik som ligger bakom Haga Tårtkompani & Bageri samt Haga Schweizeri på NK. Oscar och maken Henrik bor i Stockholm men äger sedan 2009 ett hus i Hullaryd där de spenderar helger och somrar.

– Jag har vuxit upp i grannbyn Adelöv men jag flyttade därifrån på min 16-årsdag ner till södra Småland för att gå på gymnasiet. Och sedan studenten har jag bott i Stockholm.

Så det är därför du inte har någon småländsk dialekt! Tänkte du att det kanske var en fördel i programmet, att förvirra de andra deltagarna lite? 

– Jag funderade faktiskt på om jag skulle försöka prata småländska eftersom jag tänkte att alla andra förmodligen skulle göra det. Men det gick inte, jag kan inte imitera småländska.

Oscar berättar att han innan inspelningen tänkte att meddeltagarna sannolikt skulle förstå att han är gay vilket han hade en fiffig plan för.

– Jag visste att jag inte skulle kunna tvätta bort min sexualitet. Därför hoppades jag att ett av hemmen skulle vara en metropolisk lägenhet som jag hade kunnat spelat på att jag bodde i, men sen var det ju ingen lägenhet med.

Men lite ”spel” hanns i alla fall med i förberedelserna inför inspelningen. Oscar och Henrik tog nämligen ett varv i huset för att städa bort homoerotisk konst.

– Jag har målat en del förut och då har jag bara målat nakna män. Så de tavlorna fick vi ta bort eftersom det hade blivit för tydligt. Sen samlar min man på små statyer och det är många nakna grekiska män vilket vi också tog bort så det inte skulle vara massa kukar överallt.

Det låter ju helt hysteriskt, hur många homoerotiska saker hade ni egentligen?

– Vi plockade bort ett tiotal statyer och sex målningar. Planen var att de inte skulle gå runt och titta så mycket på övervåningen. Där var det bara ett rum som de skulle till och det var dotterns rum. Och jag kanske inte är den typiska personen att ha en tonårsdotter men jag har ju en bonusdotter så det spelade vi lite extra på. Men sen visade det sig att de ändå hade tittat runt i alla rum där uppe så de såg nog en och annan tavla som vi inte hade planerat att visa.

Var det någon som lyckades knäcka vilket hem som var ditt? 

– Ja det var det ju. Vi var många som var duktiga.

Utan att avslöja för mycket. Hur skulle du själv beskriva ditt småländska hus? 

– Rymligt, luftigt och från en annan tidsålder.

Vem står för inredningen, du eller din man? 

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Han köper hysteriska mängder saker och gillar att samla och jag är lite mer minimalistisk och går runt och plockar bort. Det som genomsyrar bådas tankar är intresset för byggnadsvård.

Ni gillar att ta den långa vägen? 

– Ja precis. Vi har haft det här huset sedan 2009 och först nu är vi nästan klara med allt.