Den öppet gay skådespelaren Leslie Jordan dog i en bilolycka igår. Enligt TMZ, som först rapporterade om dödsfallet körde Jordan genom Hollywood där han tros ha drabbats av akuta hälsoproblem och tappat kontrollen över bilen som sedan kraschade in i en byggnad.

Leslie Jordan växte upp i Tennessee, mitt i det amerikanska bibelbältet. Hans föräldrar var djupt religiösa och aktiva i baptistkyrkan. Han kom ut som gay till sin mamma redan som 12-åringen och två år senare kom han ut för sina vänner i skolan. I en intervju med The Guardian har han berättat att han kämpade med att få sin läggning att gå ihop med sin religiösa tro.

”Jag ville följa Guds lära till min bästa förmåga och jag försökte verkligen, men sen började hela gay-grejen. Så vid 17-års ålder övergav jag min religion”.

Han studerade journalistik och teater och flyttade till Los Angeles som 27-åring där han hittade hem i West Hollywood. Jordan förtrollades av den livliga gayrörelsen och Prideparaderna där han brukade ”klä av sig ner till jockstrapsen”.

När aidsepidemin dundrade in engagerade han sig volontärt i Project Angel Food, en organisation som levererade gratis mat hem till personer med hiv/aids. När han kom hem till de sjuka med matleveranser dröjde han ofta kvar för att umgås. Hans stora sociala begåvning gjorde att han flyttades till organisationen Project Nightlights ”kompis-program” där hans uppgift var att ge stöd och sällskap till de som låg inför döden i aids.

Under karriären syntes han i allt från filmer och tv-serier till teateruppsättningar. Kanske mest känd var han för sina insatser i tv-serier som Will & Grace, American Horror Story, Call Me Cat och The Cool Kids. Han gjorde även en del karriäravstickare som till exempel Celebrity Big Brother 2014.

Jordan har berättat att han flera gånger under sin karriär ombetts ”tona ner” sin läggning och bete sig ”mer maskulint”, uppmaningar som han konsekvent struntat i.

– När man är mitt uppe i det tänker man inte på det. Men i efterhand tycker jag att jag var modig som vågade vara så gay, så tidigt. Att vara sann mot sig själv är hur man bryter ner barriärer, sa Jordan till The Guardian 2021.

Under coronapandemin blev Jordan kändare än någonsin förut genom sina dagliga uppdateringar på Instagram om livet i lockdown. Under 2020 gick han från 80 000 följare till över fem miljoner som med stor förtjusning såg på filmsnuttar som den nedan, där han ledigt äter frukost och tittar på porr.