Sakta vi gå genom stan – med Moa Svan

Jag möter Moa vid Mariatorgets tunnelbaneuppgång. Det är riktigt varmt i luften och jag har inte riktigt hängt med i vädersvängarna och har på tok för mycket kläder på mig. Jag står och svettas lite lätt när jag tittar upp och ser Moa på gatan lite längre bort. Hon har på sig en blå kavaj, vit skjorta och ett par jeans. Skönt att det inte bara var jag som missförstod det här med shortsvädret tänker jag vid första anblick. Vi startar vår promenad runt Söder. Det luktar varm asfalt blandat med bräckt vatten, grillad mat och solbränd hud.
– Jag gillar Söder, det är en plats jag tycker väldigt mycket om, säger hon och tar av sig kavajen.
Jag kan gå runt på gatorna utan att ha någon slutdestination bara för att jag tycker att det är vackert, och nu får jag göra det också eftersom att jag bor här.

Igår var Moa konferencier på Hallongalan, en gala som hyllar engagemang och litteratur. Bland pristagarna fanns namn som Nour el Refai, Hanna Hellquist och Deidre ”ta håret tillbaka” Palacios. Men hon körde också stand up på Debaser Medis.
– Jag startade på Hallongalan på Bio Rio och åkte till Debaser körde stand up och sen åkte jag tillbaka, det blev lite stressigt med det gick.

Men Moas komikerkarriär startade för länge sedan. Vi backar bandet och lämnar söder och beger oss till Kungsbacka utanför Göteborg. Året är 1999 och Moa är 13 år. På Tvn visas NileCity som kommer att bli ett viktigt inslag i hennes liv. Här någonstans väcks ett intresse för humor, ett intresse som Moa kommer att bejaka och spinna vidare på.
– Jag kommer ihåg att jag tänkte ‘tänk om man kunde skriva så där bra texter och vara sådär rolig’.
Hon berättar hur hon brukade göra några sketcher i skolan inför sina klasskamrater.
– Jag gjorde bland annat Farbror Barbro, med handkrämen och den när Robert Gustavsson leker med orden i Kuknästornet, vi förstod nog inte riktigt innebörden men skrattade ändå, säger hon och gnider med händerna som farbror Barbro.

Fem år senare stod hon själv på scenen med egenskrivet material. Moa var då 18 år och hade bjudit in sina vänner till en show.
– Jag har alltid ogillat själva komma-ut-grejen i stil med ”jag har en sak att berätta för dig. jag är lebb” så jag gjorde det på mitt sätt. På scenen, säger hon och fortsätter:
– Jag skrev material om hur jag kände mig och de blev väldigt bra mottaget av mina vänner.

Tillbaka på Söder. Vi har styrt vår promenad mot Skinnarviksberget och dess otroliga utsikt över hela Norr mälarstrand, Stadshuset och Slussen.
– Där gifte jag och min fru oss för några år sedan, säger Moa och pekar bort mot stadshuset på andra sidan riddarfjärden.

Vill du läsa slutet på intervjun med Moa Svan? Gå då in och läs juni nummret av QX