Siohvaughn Funches-Wade och Dwyane Wade var gifta i åtta år och har två barn tillsammans, Zaya Wade och Zaire Wade. Sen skilsmässan 2010 har Dwyane haft ensam vårdnad om barnen och de syns flitigt på han och hans nya fru, skådespelerskan Gabrielle Unions, sociala medier.

För tre år sedan när dottern Zaya var 13 år kom hon ut som trans. Dwayne har vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för dottern och hennes könsidentitet.

– Zaya kände till två saker, homosexuell och heterosexuell. Men hon gjorde mer efterforskning och kallade till ett familjemöte och sa ”jag tror inte att jag är gay” och så gick hon igenom sin lista och sa ”såhär identifierar jag mig själv, som en ung tjej”, har Dwayne berättat i en intervju med Good Morning Americas Robin Roberts.

Men hans exfru köper inte att det är Zaya som själv landat i sin identitet. I domstolsdokument som Page Six har tagit del av framkommer det att Dwyane har skickat in en ansökan om att officiellt ändra dotterns namn, vilket Zayas mamma Siohvaughn säger nej till.

”Jag är orolig för att Dwyane pressar vårt barn att gå igenom med namn och könsbyte för att kapitalisera på de ekonomiska möjligheterna som han har fått från diverse företag. Dwyane har sagt till mig att han har för avsikt att göra vårt barn mycket känd genom namn- och könsfrågan, han har dessutom informerat mig om att det var kopplat till samarbeten och kontrakt” uppger Siohvaughn till domstolen.

Anklagelserna har skapat stora rubriker och i torsdags tog Dwyane till Instagram för att slå tillbaka i ett långt uttalande.

”Ingen av oss är förvånade över Siohvaughns försök att slå emot Zayas identitet och hennes orubbliga försök att dra mitt namn i smutsen. Jag är oerhört besviken över att hon fortfarande sätter sig själv och sina behov i centrum, utan att ta hänsyn till sina barn” skriver Dwyane.