Så Mycket Bättre har genom åren bjudit på en rad brottarhits, från Mikrofonkåt med Petra Marklund Så Mycket Bättre 2010 till Ingen annan rör mig som du med Molly Hammar i årets omgång. Men många gånger blir det också tokfel. Som när de här artisterna tog sig an svenska klassiker som man bara längtade efter att få höra i programmet. Istället blev vi tvungna att ta fram skämskudden, tvätta öronen med ohemula mängder tvål, och snabbt trycka på mute.
Här är 10 svenska klassiker som slaktats i Så Mycket Bättre.

Take Me To Your Heaven – Albin Lee Meldau (2018)
Skickliga musikern Albin har pratat om att han inte riktigt var vid sina sinnes fulla bruk under sin första tur till Grå Gåsen. Och nej, denna version av Eurovisionvinnaren från 1999 tillhör inte alls den nivå av musikalisk talang Josefine-sångaren idag visar. Detta låter mer som nåt som spelas i de mest pårökta stånden på Camden Market i London.

Varje gång jag ser dig – Jenny Berggren (2015)
Jag hade nästan gett vad som helst för ha hört Lisa Nilssons tankar under tiden Ace of BaseJenny slaktade den Mauro Scocco-skrivna pophiten från 1992. Hur tänker man när man får en så bra låt i sin hand och ba: ”Detta är en bra tolkning värdig originalet”. Till och med i studioversion är det påfallande vilken blek sångerska världsstjärnan Berggren är. Hur kan musikalisk briljans bli så här banal?

Lyckligare nu – Christer Sjögren (2018)
Vikingarna-sångarens version av Linnea Henrikssons superhit vill man helst glömma. Detta är Så Mycket Bättre när det är Så Mycket Sämre: Man tar en hit folk längtar efter att få höra i en ny version, och bara gör menlös ljudgegga av det.

Tänd ett ljus – Ison & Fille (2015)
Jag fattade aldrig varför Ison & Fille plockades med i Så Mycket Bättre. Det måste väl ha funnits andra rap-akter i Sverige som är både starkare, intressantare och mer framgångsrika? Den här tolkningen av Triads julklassiker tillför exakt ingenting. Och så gjorde duon med i princip alla sina tolkningar.
Så nä, tänd inte bara: Bränn ner skiten!

Okey Okey – Markus Krunegård (2021)
Lili & Susies vistelse i SMB kräver en repris. De fick bara sjunga två låtar och deras starka pophits slarvades bort å det grövsta genom lata och obegripligt dåliga tolkningar av de andra deltagarna. Som denna: Markus Krunegårds version låter som att han sa ”Okey, okey” när han blev påtvingad systrarnas låt och skrev den motvilligt under en rökpaus. Låten har kvar originaltexten, men utan någon som helst melodi. Det låter liksomsom att han improviserar sig genom hela låten, och resultatet är så hjärtskärande dåligt.

Kung för en dag – Sylvia Vrethammar (2012)
Att Sylvia gjorde en slapp sovkammarsamba med ba-ba-ba-improviserande och en lekfull saxofon som jagar Eviva Espana-sångerskans röst genom låten är föga förvånande. Men att Ugglas klassiska partyhit kunde bli så här tråkigt tandlös överraskar ändå. Så Uggla, här är en till grej som redan vid löningsdagen är glömd.

Tänd alla ljus – Tommy Körberg (2021)
Silvana Imam och Marlenes samarbete från 2015 är en svensk (flat)favvo med klassikerraden ”Var är mina tjejer?”. Ingenting av originalets briljans finns med i Tommys storbandssouliga tolkning där han sjunger om att kolla på Netflix, spela Playstation och se på Simpsons. Lågvattenmärket är när Stad i ljus-ikonen rappar att han ska plocka bajs efter hunden. Ovärdigt.

En dag – Freddie Wadling (2017)
Tommy Nilssons Mello-vinnare från 1989 är en av alla tiders bästa schlagerlåtar. Så att ge den till Wadling som pratsjöng över en billig reggae-slinga under den vanligtvis så pampiga låten är ett fail utan dess like.

Det gör ont – Timbuktu (2011)
Jason Diakité tar den Orup-skrivna Mellovinnaren och tokslaktar den. Ingenting av den briljant vemodiga melodin finns kvar i den här oharmoniskt stökiga låten med helt ny text. Det gör ont indeed.

Å mamma kom igen – Plura (2021)
Ett av de främsta skämskuddeögonblicken i SMB:s historia. Å mamma kom igen? Mamma ring nån gång? Hur kunde Plura ens tillåtas framföra den här trötta och oengagerade översättningen av Lili & Susies popklassiker?  Skämmes ta mig fan.