Dagen är kommen. Idag ska jag intervjua Sveriges drottning. Jag menar inte Silvia utan Tone Sekelius. För visst har hon om någon gjort sig förtjänt av titeln Queen. Andra titlar hon har blivit tilldelad är influencer, Youtuber, artist, transaktivist, makeup-artist, poddare och nu även programledare för det efterlängtade och uppdaterade formatet av Paradise Hotel. Nu kallat Paradise. 

– Det är min programledardebut. Jag är nöjd med min insats och tror att tittarna kommer älska årets säsong. Många tror att grundidén är förändrad men så är det inte. Vi har bara lagt till fler alternativ, säger Tone och fortsätter:

– I år blir det fler plot-twists då man får stå med exakt vem man vill. Med sin bästa vän, någon man är kär i eller med någon man vill spela sneaky med. Det är inte den uråldriga tjej-kille-indelningen. Men drama, intriger och kärlek väntar även i den här säsongen.

Efter PH-skandalen förra våren (då en deltagare blev anklagad för övergrepp) blev programmet stämplat med ett stort rött kryss. Krisexperter förutsåg att programmet skulle tvingas läggas ned. Och så blev det också. I alla fall för ett tag. Men nu är programmet tillbaka i ny skepnad, med enkelsängar i stället för dubbelsängar, inga krav att deltagarna måste vara singlar och med extra mycket fokus på jämlikhet och mångfald. En modern och samtida tappning. 

– Innan jag tackade ja till programledarrollen var jag noga med att Paradise skulle gå i linje med mina värderingar. Med tanke på tidigare kontroverser frågade jag vad som hade förändrats sedan sist. Till exempel ser castingen helt annorlunda ut. Vi vill att alla ska känna sig representerade, inte minst när det gäller minoriteter. 

Du har sagt i en tidigare intervju att du gärna vill röra om i grytan utan att vara med i grytan själv. Har du haft mycket makt att påverka spelet?

  Jag har inte kunnat påverka spelet men jag har kunnat påverka konversationerna och de har jag gillat att krydda. Jag gräver djupare om någon duckar en fråga, eller om någon är tystlåten så kan jag säga “du kan inte ge mig tre ord och sen tro att jag är nöjd” (skrattar). 

Vad var roligast vs tuffast med att leda programmet? 

– Det roligaste var den genuina nyfikenheten som uppstod inom mig. Det var spännande att få följa spelet och ta reda på smaskig info under inspelningarna. Sen var det också kul att klä upp sig, berättar Tone och fortsätter: 

– Men det tuffaste var att behålla pondusen eftersom jag ibland var nervös att snubbla på ord eller att inte kunna moderera samtal bra nog. På samma sätt som deltagarna är stressade över en parceremoni så är jag stressad över att leda skiten (skrattar). 

Hade du mycket fritid mellan inspelningarna och vad gjorde du då?

– Jag hade en del tid över och då kunde jag exempelvis åka till någon närliggande by och äta middag. Jag började även träna och fokusera mer på mig själv. Man kan säga att Mexiko var positivt för min hälsoresa. 

Beskriv årets säsong med tre ord!

– Oväntad, mångsidig och underhållande. 

Ok, dags att lämna Paradise och vända blicken mot Tone och Tone only. Hon berättar att livet har tagit en ny riktning de senaste åren och att hon idag mår väldigt bra. Ända sedan hon 2021 kom ut som transperson och ända sedan hennes musikaliska resa tog fart har saker och ting fallit på plats.

– Just nu är jag glad i min egna existens. Förut kändes det som om jag trampade i ett och samma spår men Melodifestivalen gjorde att min musikaliska karriär kom i rullning och jag är så tacksam för det. 

På tal om Mello! Är du trött på My Way eller är den lika kul att sjunga fortfarande?

– När jag hör den på fest så får jag ta till “pull the plug” (skrattar). Jag pallar inte höra mig själv sjunga på fest. Man har verkligen mjölkat låten for ”everything it’s worth”. Men att sjunga den live framför en publik är en helt annan sak. Men jag känner att det är hög tid att komplettera med ny musik nu.

Du släppte nyligen nya singeln ”What a Shame”, hur blev det den?

– Jag ville inte ha ett supertungt budskap rent textmässigt igen, så det är en lättsam popplåt om hur man stöter på många som är skitsnygga men när man pratar med dem inser man att de är rövhål. What a Shame liksom att slösa bort det utseendet på att vara en ”sån” person. Låten kom till naturligt och snabbt, och det är oftast då det blir bäst.

Är Mello 2023 en möjlighet? 

– Melodifestivalen är en av de bästa sakerna jag gjort så det vore konstigt om jag inte hade velat göra det igen. Men det återstår att se om det ens är en möjlighet. 

Hur var det att uppträda på Stockholm Pride i somras? 

– Den upplevelsen kommer nog alltid följa med mig. Jag visste redan innan att publiken skulle vara superqueer och att min mest hängivna fanbase skulle vara på plats. Men när publiken började skrika “en gång till”, det var obeskrivligt vacker känsla.

Tone tilldelades utmärkelsen Årets HBTQ på QX Gaygala i april i år. Jag var på plats för att intervjua henne direkt efter att hon mottagit statyetten och att hon var upp över öronen rörd gick inte att gå miste om. 

– Det. Var. Helt. Sjukt. Jag har varit på galan flera gånger… och det priset har känts så långt borta. Och prestigefyllt. Det var absolut någonting jag alltid hade hoppats på men jag trodde inte att jag någonsin skulle vinna. Att dessutom få utmärkelsen tilldelad av självaste statsminister Magdalena Andersson kändes jättestort, berättar Tone och fortsätter:

– Och att hon skrev om det på sin Instagram. Det kändes hoppfullt för min del. Inte bara på individnivå utan även på en större nivå.  

Hur går din transition. Har det gått som du förväntat dig? 

– Nyligen genomgick jag en bröstoperation. Min dokumentär om den ligger nu ute på YouTube med mina tankar och funderingar.

– Men i det stora hela hade jag förväntat mig att transitionen mentalt skulle vara jobbigare. Jag förväntade mig biverkningar av hormoner och att mitt psyke skulle balla ur. Det är många som hamnar i en depression men för min del har det faktiskt varit väldigt lugnt. 

Men även Tone har upp-och-ner-perioder där allt känns extra jobbigt.

– Det finns en underliggande ilska och då kan jag känna “ugh varför kom jag inte på det här tidigare?”, “varför måste just jag gå igenom det här?” och “varför föddes jag inte bara till det som jag känner mig som?”. Varför, varför, varför. De tankarna finns fortfarande kvar men det är inte alls i samma utsträckning som när jag först kom ut. 

Du driver just nu att man ska ta transvården på allvar och minska kötiderna, varför är det viktigt?

– Jag trodde inte att transitionen skulle vara så här utdragen. Jag trodde det skulle ta max ett år men nu har det gått över två år och jag har precis kommit till skott där. För min del känns det viktigt att belysa sådana här frågor för att de ska tas upp på en politisk nivå.

Är du trött på att prata trans, och inte bara få fortsätta ditt liv som kvinnan Tone? 

– Det beror på sammanhanget. Jag kommer aldrig sluta vilja prata om transfrågor. Det är viktigt och något jag vill göra för att jag besitter plattformen. Men när transfrågor hamnar i första rum och jag som person hamnar i andra rum, då känns det inte lika bra. Att jag är trans är bara en del av mig, men ibland ser folk mig bara som en transaktivist och inte som Tone. 

Varför blev det namnet Tone och har du alltid känt att det var rätt? 

– Namnet Tone kom min syster på. Jag letade efter ett namn som skulle kännas “this is it” direkt. När hon föreslog det, samma helg som jag kom ut, så kände jag direkt att det var rätt. 

Nyligen var det val och det blev regimskifte, hur ser du på det?

– Det känns skit. Nu kommer hbtq+ frågor prioriteras ännu mindre och högerextrema krafter kommer motarbeta oss ännu mer. En minoritet kommer nu bli spottad på ännu mer och det skrämmer mig. Jag blir mörkrädd av att åsikter som rasism normaliseras och att hela alliansen har börjat samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Dejtar du? Och är det i så fall svårt att veta om dom är intresserade av kändisen eller personen? 

– Det är ganska svårt ibland, speciellt i början när jag träffar någon. Jag brukar därför oftast vara rätt avhållsam till att börja med. Vissa är bara ute efter kändisskap och det är synd när man själv har känt en actual spark, berättar Tone och fortsätter:

– En gång drog jag hem med en snubbe och vi hade skitbra connection. Han sa att han inte visste vem jag var , men sen såg jag hur han sms:ade sin kompis “OMG, jag gick hem med Tone” och då sa jag “Okej vi måste nog avrunda nu. Goodbye”. 

Hur går dejtandet i dagsläget? 

– Jag är öppen för att börja dejta just nu. Det kändes läskigt att dejta som nyutkommen transperson men nu känner jag mig redo. Jag letar inte aktivt efter någon men om något händer så är jag redo att ta emot det. 

Beskriv din drömpartner!

– Jag är väldigt rädd för machokultur och hypermaskulinitet. Jag vill ha en person som ser mig, hör mig och förstår mig. Och som inte exotifierar mig. Utseendemässigt så har jag väldigt bred smak. Det är viben som är viktigast. 

Du har åstadkommit så mycket fastän du är så ung. Vad är du mest stolt över? 

– Jag är mest stolt över att kunna vara en lugnande röst. Att jag har kunnat vara till så pass mycket hjälp för andra. Sedan är jag superstolt över mitt Mello-deltagande. Att jag tog den platsen och var öppen och stolt över mig själv till 110 procent. 

Sista frågan! Vad skulle du säga till alla QX-läsare och fans som ser upp till dig?

– Jag skulle säga tack, även fast det inte är tillräckligt. Jag tar er inte för givet. Sådana här frågor tycker jag är svåra att svara på, för jag vill att folk verkligen ska fatta hur mycket de betyder. Men tack för stödet och tack för att jag får känna mig så uppskattad i en värld som också hatar mig.