”Man dömer inte, det är härligt tycker jag”

– Självklart kommer en del av programmet handla om hockey, det är en så pass stor del av mitt liv. Men jag tror att oavsett om man gillar sport eller ej så kommer de vara bitar i programmet som handlar om livet i allmänhet. Saker vi går igenom, hur vi påverkas. Förhoppningsvis finns de något som intresserar.
Känns det nervöst?
– Nja, jag tycker det är kul faktiskt. Det man gör är att gå igenom sitt liv, tänker tillbaka på olika minnen, hur man kände och mådde i olika sammanhang. Man reflekterar över vart man varit och vart man är på väg. Det är intressant.
Du spelar för New York Rangers sedan 2005 och bor i New York, i vilken del av staden bor du idag?
– Jag bor numera i Hells Kitchen, tidigare bodde jag på Upper West Side. Men mitt första år bodde jag i White plains som ligger utanför NY. Så det har blivit en del flyttning genom åren.
Du deltog i ”You can play”-kampanjen mot homofobi inom idrotten, hur kom det sig?
– Ja jag tackade ja med en gång. För mig är respekt det absolut viktigaste. Det är viktigt att visa andra människor respekt, oavsett bakgrund eller läggning. Alla förtjänar samma chans. Här hemma är vi mer öppna när det kommer till sexuell läggning, i USA ligger man lite efter…
Blev det en stor grej i USA?
– Ja det blev ganska stort, förhoppningsvis gör det att folk känner sig mer bekväma och vågar vara den de vill vara. Steg ett är ju att det pratas om det.
Det blev stora skriverier när Anton Hysén kom ut, och även nu när NBA-basketstjärnan Jason Collins kom ut, går vi mot en ljusare framtid även inom idrotten tror du?
– Ja när personer står upp för vad som är rätt så följer andra. Dessa två herrar lättade säkert många idrottares liv genom att berätta. Jag tycker det går åt rätt håll.
Är homofobi något ni diskuterar över huvudtaget i omklädningsrummet eller i laget?
– Nej, men i de lag jag har spelat senaste 10-15 åren så har jag svårt att se att det skulle vara något problem. Alla är olika, och det måste man acceptera.
Har du många vänner som är gay?
– Jag har ett par vänner som är gay. Inget jag tänker så mycket på om jag ska vara ärlig. Dom är ”en i mängden” bara. I New York kommer alla från olika bakgrunder och har olika värderingar. Om man inte var öppen innan så blir man det när man bor där. Man dömer inte och det är härligt tycker jag.
Kommer du vara hemma i Sverige sommar?
– Jag åker alltid hem under sommaren. Jag försöker vara i Sverige i två månader varje sommar. Då är jag med familj och vänner, mestadels i Göteborg och det lär bli mycket tennisspel.