Årets HBTQ

Andreas Wijk

“Det blev så tydligt att homofobin inom kyrkan byggts upp av människor, och när jag förstod vad som INTE är Gud, då förändrades allt”. Som gay med en gudstro blev Wijk en livsviktig röst för så många troende HBTQ+personer.

 

Daniela Rathana

Reina Rathana! Den übercoola bibruden är en av våra vassaste liveartister och blev i år folklig genom Så Mycket Bättre. Med sin raka nyfikenhet, elektrifierande scenpersonlighet och en skön “fuck it”-attityd är hon en av Sveriges starkast lysande stjärnor.

Edvin Törnblom

Bögen är lös! Ja, vi kunde inte utrycka det bättre själva. Den bokskrivande, poddande, showande, sjungande och roliga stjärnan var överallt, och vi älskar det! Edvin är den Pärlnougaten i vår regnbå..ögiga Aladdin-ask och vi får aldrig nog av hans underbara uppenbarelse.

Tone Sekelius

Vilket år för stjärnan Sekelius. Succén i Mello, och som programledare, plus rollerna som opinionsbildare och transaktivist gör henne unik. Hennes självklarhet att prata om sin bakgrund gör mer för unga T-personer än vad vi förstår. En barriärbrytare med stort B.

Oscar Zia

Vilket år för Zia. Han styrde Mello-skutan, skapade mysig mat-tv med brorsan Dante, ledde Musikhjälpen, spelade på Lollapalooza och skådisdebuterade med den äran i Allt som blir kvar. Finns det nåt Oscar inte klarar? Vi Ziar om en Ztorslagen framtid.

Årets Hetero

Finn Filén

Överläkaren på Venhälsan i Stockholm är en hjälte för många homo- och bisexuella cis- och transmän. Med bred kunskap, stort engagemang och ödmjukhet ser han till att hbtq-personers hälsa alltid är i fokus.

Johan Arenius

Immanuelskyrkan i Örebro blev den första församlingen inom Evangeliska frikyrkan i Sverige att möjliggöra vigsel av samkönade par. Johan Arenius är pastor och har förmått leda och hålla ihop församlingen genom en flerårig process som lett fram till beslutet.

Maia Dahlberg

 

S-politikern i Kalmar som stått rakryggad och vägrat backa i protesterna mot sagoläsande dragqueens. Maia menar att allt handlar om fördomar och oförståelse för normkritik: “Alla stora förändringar vi gjort i samhället har byggt på normkritik”.

Niclas Öjebrandt

En nyckelperson i de processer inom evangeliska kyrkan och pingtsrörelsen som lett till öppnare attityder mot HBTQ+personer. Tidigare pastorn och teologen är övertygad om att kyrkan har att lära sig av samtal och att en bejakande attityd leder oss framåt, och i och med detta inkludering.

Hasret Bozarslan

 

Hasret hjälper unga med hbtq+identitet i Järva-området i Stockholm att komma ut genom att anordna en ungdomsgård med hemlig adress i Järva. Hasret möter upp och ser till att ungdomarna hittar både vänner – och sig själva.

Årets Drag

 

Vanity Vain

 

Calling Miss Vain! Mångfacetterade Vanity går alltid all in för att ge oss show, style och sass. Den ambitiösa dragstjärnan med tusen ansikten fortsatte att frälsa Sveriges scener även detta år.

After Dark

 

The 2022 edition av dragkompaniet visar var showskåpet ska stå. I klassigt klassiska nummer ger oss Lindarws adepter en magisk blandning av elektrifierande estradörer som levererar flawless sång, dans, estetik och komik.

Admira Thunderpussy

 

Glamourpussen satte upp maffiga Glamspäck på Pride och uppträdde framgångsrikt över hela Sverige. Hon är ett underhållande unikum som med humor, elegans och musikalitet får oss att beundra henne år efter år.

Misty bubble

 

Med energi som få andra har Misty med storm bubblat sig in på Sveriges dragscen med sitt pastelliga väsen. Misty lämnar inget åt slumpen när hon frälser publiken med humor, hits och en jäkla massa poppig pizazz.

Björta

 

Sveriges kanske mest färgstarka uppenbarelse? Den sagoläsande showstjärnan far genom Sverige med gala, glitter och glamour. Skönsjungande Björta har mången sträng på sin lyra och vi är lika imponerade av alla.

Årets Ställe

 

Backdoor

 

Klubben vid Globen fortsätter sin övertygade partyexplosion med svenska och internationella dj:s, djärva drugor, superskön stämning och vass musik

Secret Garden

 

Gamla Stans populära plejs lockar verkligen hela HBTQ+communityt och gör det med den äran. Så det är ingen hemlighet att SG åter kniper en nominering.

The Blue Oyster

 

Navid Kabiris satsning satte fingret på vad som saknades på Stockholms HBTQ+karta: Ett ursnyggt ställe som lockar allt och alla för såväl bubblande barhäng som fabulös förfest.

MILQ

 

Erwik, Nilsson och Olsson intog tjusiga Brygghuset under parollen ”make Stockholm gay again”. Och den omtyckta månadsklubben blev genast en supersuccé

Moxy

Brudarnas bästa. Anna Högkil är eldsjälen som nu tillsammans med Dj Fride år efter år slår rekord i både antal besökare och flatig feststämning.

Årets Bok

 

Bögen är lös – Edvin Törnblom

 

Edvin gav oss en filterlös instruktionsbok om att vara bög 2022. Med hbtq+historia i ryggen öppnade han upp och gav oss en betydelsefull bögbibel.

Jag kom inte ut, jag blev mig själv – Ann Christine Ruuth

Efter över 50 år blev Ruuth den kvinna hon längtat efter att vara och den här självbiografin lyfter just hennes fina story på ett befriande öppenhjärtigt sätt.

Som jag är – Loui Sand

På ett rakt och öppet sätt skriver handbollsesset Loui Sand om sin pågående livsresa. Sand väjer inte för det jobbiga när han som transman ger en viktig röst åt ett community i ständig kamp.

Detaljerna – Ia Genberg

 

Årets Augustpris-vinnare är denna skönlitterära bok, Detaljerna, som beskriver sig själv som en roman med fyra porträtt och tusen detaljer.

Instrumenten- Eva Dahlgren

 

Det här är Evas memoarer del 1 där hon skriver om händelser i sitt liv som haft betydelse för henne. Snyggt, mysigt, anekdotigt och…ja, typiskt Evigt.

Årets Film

 

Fire Island

 

Disney+ firade in Pridemånaden med en charmig feel good-rulle i Stolthet & Fördom-anda om ett gäng polare som festar loss på den bögiga partyorten utanför New York.

Bros

 

Som en frisk fläkt svepte den här romantiska komedin in på biograferna och gav oss det roligaste, bögigaste och mest underhållande på bra länge. Billy Eichners “gay today”-skildring var spot on.

My Policeman

 

Världens hetaste popstjärna Harry Styles fick oss att sträcka oss efter näsdukarna då han i rollen som homosexuell polisman i detta brittiska drama visade hur fördomar och homofobi förstör liv.

Så jävla Easy Going

 

Jenny Jägerfelds fina roman fick ljuvligt liv på bioduken i år. ADHD-medicinerande Joanna träffar coola Audrey och får hennes hjärta att fullkomligt explodera.

Hilma

Lasse Hallströms vackra skildring om den färgstarka och sprirituella lebiska konstnären Hilma af Klint var en välkommet ljus i höstmörkret. Den feministiska ikonens konstverk upplever nu en rättvis renässans.

Årets TV

 

Young Royals

 

Andra säsongen på Hillerska var än mer mångfacetterad och engagerande. Fler karaktärer fick ta plats och damn vad vi höll tummarna för Edvin och Omars fina romans.

En kunglig affär

 

Den historiska SVT-serien om Gustaf V och Kurt Haijby var snyggt välgjord med ett ljuvligt manus av Bengt Braskered. Den gav oss en sorglig påminnelse om att homofobi drabbar alla samhällsklasser.

Tunne Blå Linjen

SVT:s råa skildring av Malmöpolisernas vardag återvände med nya avsnitt och vi fick återigen ta del av starkt berättande, gripande rollpresentationer – och riktigt bra flatrelaterade stories genom poliserna Dani och Faye.

Heartstopper

 

Den här brittiska Netflix-pärlan tog världen med storm i våras och nu ser vi fram emot fortsättningen av skolpojkarna Nick och Charlies hjärtevärmande romans.

Robinson

 

Vi fick två vassa säsonger på ett år och det var ett gäng färgstarka HBTQ+representanter i båda: Gorm, Britten, och Bella gjorde alla fina insatser på sydligare breddgrader.

Årets TV-stjärna

 

Omar Rudberg

Omar fortsatte att spänna sina finstämda skådismuskler och gav ännu mer kött och blod åt Simon, som den här säsongen frestades av hete hästsnubben Marcus.

Edvin Ryding

Wilhelm av Sverige brottas med stränga familjeregler och viljan att bara få vara en förälskad tonårskille. Edvin Ryding gör honom på ett väldigt mångbottnat sätt.

Isabella Resmark

Bella krigade sig genom säsongen med en vinnarskalle (och hyfsat) smart spel. Och Bellas snacksynkar var det bästa med årets säsong. En citatmaskin!

Jimmy Guo

Silvermedaljören från Mästerkocken gick från klarhet till klarhet mellan grytorna, och han är vår vinnare. Kärleken till det kinesiska köket inspirerade oss en masse.

Marika Carlsson

Komikern öppnade sig i Stjärnorna på slottet och berättade hur hon som baby hittades i ett dike i Etiopien, om mobbingen, om att komma ut, och att hitta kärleken.

Årets Låt

 

My Way – Tone Sekelius

Vilket genombrott! Tones kraftfulla schlageranthem om att gå sin egen väg och samtidigt våga visa sina rätta färger är redan en (HBTQ+)klassiker.

As It Was – Harry Styles

Härlige Harry ägde 2023, och vevade med sin rockiga regnbågsflagga på arenor världen över. Och han gjorde det till tonerna av den här utsökt vemodiga poppärlan.

 

Hold Me Closer – Cornelia Jakobs

Det var länge sedan vi var så överens om att rätt låt vann. Cornelia gjorde succé med sin sorgset snygga uppbrottslåt och sjöng oss till en fjärdeplats i Eurovision.

 

X – Miss Li

Hon är Sveriges okrönta mästare på poprefränger och i den här härliga upprabblingen av gamla X överträffade Miss Li sig själv i ämnet popmagi.

Ingen annan rör mig som du – Molly Hammar

Hammar tolkade den här popklassikern på ett så ljuvligt sätt att vi redan i första avsnittet kunde enas om att detta var årets bästa ballad.

Årets Scen

 

Club After Dark

När Lindarw släppte fram sina talangfulla efterträdare på estraderna ville jublet aldrig ta slut. After Darks suveräna showmanskap lever glamoröst vidare för (och i) nya generationer.

Ursäkta Live

Edvin och Johanna bad verkligen inte om ursäkt för sig när de frälste Sverige med sin vansinnigt underhållande megalomanishow med extra allt. Ingenting är omöjligt för den här dynamiska duon.

Andreas Lundstedt – Freedom

Andreas tog sig med kärlek, värme, äkthet – och ett sjukt jäkla sväng, an idolen och ikonen George Michael i den här hyllande musikaliska energikicken.

ABBA Voyage

För första gången fick en show utanför svensk mark så mycket kärlek att det nästan räckte till att väcka liv i ABBA! Kvartettens historiska hitkavalkad i avatarform har fått en hel värld att bli lycksaliga Dancing Queens.

 

Arv

Dramatens matiga mastodontpjäs om bögar i dagens New York har en magisk ensemble som trollbinder i sin ärliga, roliga och sorliga skildring av livet efter aids-katastrofen.

Årets Duo

 

Lady Busty & Miss Shameless

Drugduon har hotats, hatats och häcklats men de sagoläsande drottningarna står pall. Under Drag Story Hour väcker de tankar & utmanar normer. Allt genom sagans förtrollande färger.

Isabella Resmark & Sandra Cucarano

 

Den charmiga Robinson-duon var höstens behållning. Efter att fjolårets vistelse covid-kapsejsade kämpade sig polarna via Gränslandet rakt in i finalveckan.

Edvin Törnblom & Johanna Nordström

Podden Ursäkta fortsatte sitt segertåg och duon showade inför tiotusentals fans i läckert lyxiga Ursäkta Live. EdJo är tveklöst 2020-talets coolaste kombo.

Alex Letic & Pelle Nilsson

En gay, en straight. Och knappast lika som bär. Men Morgonstudions Alex och Pelle har blivit en populär duo på mornarna i SVT. Charmiga, vassa och trygga!

Edvin Ryding & Omar Rudberg

 

Teen-tv:s mest dynamiska duo fick oss återigen att fly in i en värld där Vilhelm är blivande kung av Sverige och Simon hans framtida gemål.

Årets Keep Up The Good Work

 

Jane The Dragqueen

 

Den tvättäkta landsortshjälten Benjamin är lastbilschauffören som genom sin dragqueenpersona Jane The Dragqueen fått hela Bengtsfors kommun att ändra sin uppfattning om HBTQ+personer.

Lady Busty & Miss Shameless

Lady Busty och Miss Shameless har hållit i flera hundra sagostunder för barn under det populära internationella konceptet Drag Queen Story Hour. Iklädda rödglittriga prinsessklänningar läser de sagor som Konrads klänning och bryter trötta normbarriärer.

Trifa Shakely

 

Den tidigare Dub-step DJ:n och socionomen tog RFSL med storm när hon valdes till ny förbundsordförande. Sedan dess har hon ofta synts i media, knutit nya kontakter i communityt och näst intill rest jorden runt för att främja homo-bisexuellas, transpersoner, queer och intersexuellas sak.

Andrea Mattson – Gays in Angered

Ungdomsverksamheten Gays in Angered (GIA) lockar unga mellan 13-20 år där de kan vara öppna med sin hbtqi-identitet för en liten stund. Andrea Mattson är verksamhetsansvarige eldsjälen för den regnbågsprofilerade fritidsgården i Göteborg.

Sara – Rainbow Muslims

Sara är muslim, öppet lesbisk och grundare av Instakontot Rainbow Muslims. Där låter hon andra regnbågs-muslimer dela sina berättelser genom att vara ”gästpostare”. Majoriteten gör det anonymt för att säkra att de inte drabbas av hedersrelaterat våld eller utsätts för andra hot.