Hur känns det att du kan bli Årets Hetero?

– Det känns fortfarande overkligt. Det var en av mina gamla ungdomar som skickade artikeln till mig och visade att jag hade blivit nominerad. Jag trodde att hon skickade intervjun som jag hade varit med på i somras, jag förstod inte riktigt att det var en nominering. Sen skickade även mina ungdomar som jag har idag artikeln så jag kunde inte annat än att gråta och bli glad. Vilken ära! Det är så stort för mig och betyder väldigt mycket!

Varför tror du att så många nominerade just dig?

– Jag vet inte, jag hoppas att det är för att dem ser att jag kämpar och jobbar för det här, att jag brinner för jämställdhet, rättvisa och allas lika. 

Vem var den första du berättade för om nomineringen och vad fick du för reaktion?

– Jag smsade min chef direkt, just för att vi båda har kämpat så mycket med det här projektet och hon har alltid stöttat mig och varit där för mig. Hon grät, hoppade runt, skrek av glädje, hon spred ordet vidare lika snabbt som blixten. Sen berättade jag även för familjen och dem var såklart glada och stolta. 

Vad skulle en vinst betyda för dig?

– Som jag sa, det skulle betyda oerhört mycket. Det skulle vara som ett kvitto på det fantastiska jobb vi gör här ute i Järva. Vi kämpar med att barn och unga ska känna sig trygga, ska kunna vara precis den personen den vill vara, bli kär i vem den vill, se ut som den vill, bli älskad för den personen den är.  

2023 är det 25-årsjubileum för QX-galan. Vilken är din favoritvinnare i din kategori från tidigare år?

– Jag tror jag skulle säga Mona Sahlin. Hon är en person jag ser upp till när det gäller hennes värderingar,  arbete för människors rätt osv. Hon har varit väldigt aktiv i flera år och jag minns henne som ett litet barn när hon kom till newroz firanden (kurdisk nyår) och pratade om kurders frihet, om kvinnors frihet osv. Hon har alltid varit en ”wow” person för mig.