Bland de nominerade i Årets Drag på QX Gaygala 2023 återfinns för första gången Björta, som varit nära att knipa en nominering i flera år, men nu äntligen klämde sig in bland de nominerade.

Hur känns det att du kan bli Årets Drag?
– Det känns helt fantastiskt kul och otroligt ärofyllt att bli nominerad till Årets Drag!

Varför tror du att så många nominerade just dig? 
– Oj, jag vet inte riktigt. Jag vill ju hoppas på att folk gillar det jag gör och mitt artisteri. Jag gör ju en lite annorlunda typ av drag från många andra då Björta inte är en typiskt kvinnlig karaktär i klänning, lösbröst och klackar. Det är kanske det som sticker ut lite och folk tycker är kul, jag vet inte.

Vem var den första du berättade för om nomineringen och vad fick du för reaktion? 
– Jag skrev direkt i familjens gruppchatt till min mamma, syster och svåger och berättade. De betyder allt för mig och har alltid varit med och supportar mig i allt jag gjort.

Vad skulle en vinst betyda för dig? 
– Egentligen gillar jag inte att tävla, konstigt då jag hela mitt liv sysslat med tävlingsdans… men det är kanske just därför (skrattar)… Men att vinna titeln årets drag skulle betyda oerhört mycket. Det är ju liksom ett kvitto på att man gjort något som folk tycker om. Och det är ju det jag drivs av, att underhålla folk. Ge folk en wow-upplevelse visuellt och en kul stund med sång och musik eller ge en spännande sagostund för barn.

2023 är 25-årsjubileum för QX-galan. Vilken är din favoritvinnare i din kategori från tidigare år? 
– Oj, det är många.. Alla har ju varit värda sina vinster, då alla vi dragartister jobbar otroligt hårt. Det är ju ett artisteri som kräver väldigt mycket tid till förberedelser och skapande. Hela tiden förnya sig och komma med något nytt. Slit och släp med otympliga packningar land och rike runt. Så alla dragartister som tidigare vunnit är väl värda sin vinst.

Hur var ditt år i övrigt? 
– Jag har haft ett otroligt kul år tillsammans med Björta med en massa roliga gigs runt i landet. Jag har varit konferencier och showat runt på Pridefestivaler i somras, producerat två härliga allsångskvällar på Stadsmuseet, släppt min tredje singel Det goda livet ger och fått den stora äran att ingå i produktionen Bland drakar och dragqueens med sagostunder för barn runt om i hela landet. Det har varit så ärofyllt och roligt. Och jag avslutade året med sex stora julshower i Falun tillsammans med vännerna i Storschlaget.

Vem skulle du själv velat ha sett som nominerad till Årets Drag i år?
– Robert Fux saknar jag bland de nominerade. Han är en riktigt förebild och så jäkla bra i allt han gör. Det hade också varit roligt om någon av landets dragkings hade funnits med bland nomineringarna.

Har du redan börjat klura på vad du ska ha på dig den 6 februari under galan?
– Jajamensan… designen är klar så nu ska det börjas sys och klistras…

Här kan du rösta till QX Gaygala 2023.