På Nyårsdagen släppte kändismäklaren Fredrik Eklund det första avsnittet av solopodcasten Frekvensen där han berättar om sitt missbruk på djupet, hur han tog sig ur det och hur han nu kan se tillbaka på beroendet som det bästa som har hänt honom.

– Du har väl hört uttrycket ”det är för att det är mörkt som du kan se solstrålarna lysa in i rummet”. På ett sätt är nykterheten till och med bättre än barnen, och jag hoppas att ingen blir arg för att jag säger så. Det definierade en period som till slut bröt mig och det gav mig en nystart, säger Fredrik på svenska med den amerikanska accenten som blivit hans signatur.

I podden berättar han om den skam som han länge kände för sin läggning och säger att han haft svårt att fullt ut acceptera att han är gay, att han lämnade Sverige för att han inte passade in och om mötet med maken Derek på en bögfest på Mykonos.

– Jag minns när jag såg honom för första gången 2010. Det fanns ett ljus i hans ögon som jag trodde kunde hjälpa mig att lyfta bort all tyngd. Sudda bort kokainet, sudda bort alkoholen, sudda bort att vara född som gay och förvirrad i det. Att resa ensam över hela världen och sträva mot något så flyktigt som framgång och pengar.

”Vi har missbrukat så mycket och så länge”

Att han vid 43-årsålder slutligen lyckades slå sig fri från beroendet krediterar han dock till det välbeprövade 12-stegsprogrammet.

– Vi vet ofta innerst inne att vi börjar gå för långt, att det vi håller på med inte är hälsosamt i längden. Vi köper tid och vi förhandlar med oss själv. Vi skrollar i ljuset från våra telefoner om natten. Vi köper saker vi inte behöver. Vi kan inte sluta äta. Vi onanerar ensamma på toaletten, i alla fall jag. Vi dricker oss fulla trots att vi ska upp tidigt på morgonen. Vi jagar en tillfällig flyende lättnad, säger han och fortsätter:

– Man vill inte erkänna att man har ett problem eftersom alla runt om en också dricker. Och vad finns det då för alternativ? Vi kör vidare, trots att kroppen börjar signalera att den har fått nog. Trots att vi innerst inne vet att det kommer ge oss cancer och åldra våra kroppar. Problemet är att lättnaden av ett glas vin, en chokladkaka eller en runk är temporärt. Snart känner vi samma underliggande stress som fortsätter att gnaga, kanske till och med värre än tidigare. Då kör vi igen och det blir en ond spiral. Jag tror att vi har missbrukat så mycket och så länge tillsammans att det är svårt att se vad vi kan göra annorlunda.

Hur många avsnitt det blir av Eklunds poddsatsning och när de släpps är ännu oklart. Men det första hör du nedan eller där du lyssnar på dina poddar.