Första säsongen som Paradise-programledare är över och Tone Sekelius kan pusta u… eller kanske inte. Efter ett fantastiskt 2022 med en femteplats i Mello, som reality-programledare och en Årets HBTQ-titel i ryggsäcken väntar nu ett ännu intensivare 2023. Tone är nyss hemkommen från inspelningarna av en andra säsong av Viasats Paradise och snart väntar Mello för en andra gång med låten Rhythm of The Show och efter det Let´s Dance.

Vad betyder det att Pedro Lima, en icke-binär person gått till final i Paradise?
Det är ett stort steg framåt skulle jag säga. Många associerar nog programmet med en viss typ av deltagare och att nu se en ny typ av profil gå långt betyder mycket. Inte bara för HBTQ-communityt, men för samhället i stort. Det handlar inte om att göra programmet mer HBTQ-vänligt utan att göra det öppet för alla. Jag har ju själv tittat tidigare och vissa säsonger har jag känt inte varit för mig. Det var för mycket ”testo-vibes” och machokultur. Därför var det viktigt för mig att veta hur man tänkte när man gjorde om programmet, och öppnade upp det för en ny publik. Och det har man lyckats med tycker jag.

Hur har programlederiet varit?
– Kul! Det har varit roligt att se allt i efterhand, för på plats i Mexiko visste jag bara i stora drag vad som skett och att det skulle pratas om med deltagarna emellanåt. Men jag visste inte exakt HUR saker skett och vad alla sagt i sina ”synkar”.
Nu när vi spelat in andra säsongen har jag velat veta mindre om vad som händer för då blir mina frågor mer genuina.

Vad blir skillnaden mellan första och andra säsongen?
– Det är mycket mångfald i den kommande säsongen, men kanske lite mer spice (skrattar).

Hur har du bemötts av tittarna?
– Väldigt bra… Det negativa har varit otroligt transofobiskt så det har jag bara lagt bakom mig. Det finns det ingen substans i den kritiken för den är bara baserad på transfobi. Det var svårt att ge sig in i ett program som riktar sig till en publik jag inte är van vid  då den typiska personen som inte tycker om mig tittat på Paradise Hotel. En superstraight machosnubbe som kollar på PH är personen som är längst ifrån min publik, och den personen är dessutom inget Mello-fan. Men det har inte varit så illa som jag förväntade mig. Och som HBTQ-person och minoritet på internet har jag sedan länge insett att det inte går att bråka med någon som redan bestämt sig för vad de tycker om dig, innan du ens visat var du går för.

Let’s Dance, Mello, Paradise, Uppesittarkvällen…är det svårt att säga nej till saker?
– Det är svårt att säga nej till saker jag alltid velat göra. Men än så länge har jag inte sett en anledning till att säga nej, för allt har klaffat schemamässigt. Let´s Dance och Mello…ja, det har vi inte sett hur det funkar än (skrattar). I schemat funkar det men i praktiken, ja, det återstår att se.

Är det nåt scenario som inte funkar, om du vinner Mello?
– Allt funkar. Utom om jag vinner Mello (skrattar). Inte att det inte kommer att gå, men det kommer göra saker svårare.

Så du har ingen vinnarlåt?
– Haha, jo självklart! Jag tror på min låt till 100 procent och skulle aldrig ställa upp om jag inte tror att jag kan vinna. Är man med i ett tävlingsprogram ska man vara med för att vinna. Jag fattar att exponeringen är viktig, men för mig är tävlingen så klart viktig. Jag vill vinna i allt jag gör.

Och du kan dansa?
– Jag tror att det är en dold del av mig. Jag kan dansa och lära mig koreografi. Och det blir en del dans i Mello, eller i alla fall ”movements”. Lite mer attitude än i My Way.

Vad händer mer 2023?
– Det blir lite mer turnésommar eftersom jag tackade nej till mycket förra året eftersom jag inte hade så mycket material att framföra. Nu har jag lite mer i ryggsäcken.

Finalen av Paradise finns att streama från kl 16 på Viasat och Pluto.