Melodifestivalen-artisten Haakon Pedersen har gått ur tiden. Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Han lämnar efter sig en 17-årig dotter.

Haakon är mest känd för Mello-låten Nattens drottning som framfördes tillsammans med Elisabeth Berg, skriven av Lasse Holm och Ingela Forsman. Nattens drottning kom på en delad femteplats i Melodifestivalen 1989 men rankades långt högre i inbitna schlager-hjärtan och fick ikonstatus.

Haakon föddes i Norge men levde länge i Sverige, framför allt i Karlstad där han fram till sin död arbetade som gymnasielärare.

Den 25 april 2022 uppträdde han på Gaygala-scenen på Cirkus i Stockholm under hyllningen till Lasse Holm. QX chefredaktör och gala-general Anders Öhrman minns Haakon.

– Jag har alltid älskat Nattens drottning och Haakon var den jag hörde av mig till först inför galan när vi skulle hylla Lasse Holms låtskatt. Att vi dessutom fick tag på Elisabeth Berg som sjunger operaarean i originalframträdandet kändes stort. En hjärtlig återförening för en kväll, säger Öhrman och fortsätter:

– Haakon var så fin att jobba med. Så ödmjuk och glad, nästan lite blyg, jag minns att han hade med sig sin dotter till galan. Han hade en fantastisk kväll och smsade dagen efter och skrev: ”Hej Anders! Jag måste få tacka dig från långt inne i hjärtat, här hemma i Karlstad känner jag mig fortfarande som en stjärna efter all vänlighet och uppskattning ni gav mig”. Det känns otroligt sorgligt att höra att han gått bort och jag tänker självklart på hans familj.

Ronny Larsson, en av Schlagerprofiler, konstaterar att Haakon för alltid är en legend i Mello-kretsar.

– Haakon har gett mig ett av mina bästa schlagerögonblick, för Nattens Drottning är en riktig Mello-klassiker. Jag DJ:ar alltid den på schlagergolv, och framöver kommer denna underbara pop-opera kännas ännu mer i hjärtat.