Världen väntar på Nordins Abba-auktion.

– Jag hade precis en privatvisning för ett fan från Norge. Han var mest intresserad av Frida-saker. Jag är ett Agneta-fan, säger Thomas Nordin till qx.se.

Intresset för auktionen har varit enormt säger han. Det har varit artiklar i medier över hela världen: USA, Nya Zeeland, Mexiko och Kina bara för att nämna några länder som uppmärksammat det hela.
– Det är fantastiskt, det sprider sig till bloggar och det är överväldigande, säger Thomas Nordin.

Han växte upp med Abba och var med i gruppens fanclub. Därifrån kommer många av sakerna. Andra prylar har han bytt åt sig via brevkompisar. När Tradera och Ebay kom innebar det större möjligheter att hitta saker. Men nu är samlandet avslutat.
– Jag har haft köpstopp i två år nu, efter sömnlösa nätter hur jag ska få plats med allt. Jag kontaktade Stockholms Auktionsverk och dom var intresserade av att sälja min samling, berättar han.
– Det tog en månad att kategorisera sakerna, och nu visas de i sexton montrar i Auktionsverkets lokaler i Frihamnen. Thomas Nordin uppmanar folk alla med abba-intresse att komma och titta, just för att det är gratis. Samtidigt säger han med en blinkning att han naturligtvis vill att man ska bjuda på auktionen också.

Totalt har han samlat på sig 25 000 olika objekt. Allt ifrån träskor till specialskivor. Det enda han grämer sig över att han aldrig fick tag på var Abba-parfymflaskorna. Han sparar tre saker från samlingen. Ett vykort med autografer, en affisch och en tavla.
– Det är med andra ord ingen idé att göra inbrott hos mig, skrattar han.

Vad ska du göra med pengarna?
– Vi får väl se om det är någon som köper något! Jag kanske investerar i ett hus utomlands eller börjar samla på champagne. Jag är en samlare, men jag spar inte flaskorna i sådana fall. Jag dricker upp bubblet och behåller metalltoppen på korken. Det är inte ett sånt utrymmeskrävande samlande!


Samlingen visas varje vardag klockan 13-17.
The ABBA Collection by Thomas Nordin på Stadsauktion, Magasin 5, Frihamnen, Stockholm
Visning: 28 juni-10 augusti
Auktion: 10-11 augusti
Stadsauktion, Magasin 5, Frihamnen, Stockholm