Under prisutdelningsceremonin berättade Adam Lambert om hur han under Idol-audition tänkte att han inte skulle bli vald eftersom han är gay. Men han överraskades och tog sig hela vägen till finalen och slutade tvåa, skriver Entertainment Weekly.
– Jag hade ingen aning om att jag skulle ta mig så långt. Och när Idol var slut fick jag skivkontrakt, och en Entertainment Weekly-artikel som beskrev mig som intressant och det kan beror på att jag ”kanske är gay”. Och jag tänkte: ”kanske är”?

Adam fortsatte:
– Det fanns ju inga andra gaykillar. Det var liksom vilda västern.
Så Adam fick utforska popvärlden själv, och han gjorde det på sitt sätt. Under ett framträdande på American Music Awards tog han ut svängarna för vad folk var vana vid att se, och gjorde ett nummer han drömt om sedan han var liten: Ett sexigt scennummer med dansare som han gjorde några intima rörelser med och en spontan kyss med den manliga basisten.
Men efter framträdandet rasade tv-kanalen.  De var inte glada och hotade honom med en stämning för att han gjort något som bolaget inte okejat, och han bannlystes från tv-kanalen ett tag framöver.
– Jag hade ingen aning att det kunde ses som stötande. Jag hade befunnit mig i en bubbla med folk från LA och fattade inget.

Men där och då tändes en eld i Adam Lambert. För att få till en förändring bestämde han sig för att vara ”så jävla gay han bara kunde”: Flamboyant, utåtagerande och om han skulle få problem för det skulle han ta det. Och det gav resultat. Adam har idag  träffat massor av unga artister som såg honom när de var små och fick ut dem ur garderoben. Nu tackar de honom.

Idag har Adam Lambert insett att branschen gått framåt och bolagen ser ett värde i att signa en artist som är gay.
– Synlighet är så viktigt. HBTQ+communityt har varit utsatt under många år, och är det fortfarande. Konservativa krafter försöker hålla oss tillbaka. Men det ger oss styrka, inspiration och får oss att skaka av oss skammen och självhatet vi är uppvuxna med. Jag är så stolt över att vara artist idag. Vi har många utmaningar framför oss. Och det är inte över än. Men jag är så stolt över det arbetet som uträttats.