⁃ Inspirationen har vi fått från den internationella björnscenen som ju är jättestor, berättar Daniel Norberg, som är en av dem som arrangerar tävlingen. Han har själv jobbat med liknande evenemang i Barcelona och tycker det är dags att björnföreningen får ambassadör för året.

⁃ Även om föreningen Viking Bears är mångårig har vi hållit en ganska låg profil. Det försöker vi ändra på nu. Den som vi utser till Mr Bear Sweden kommer att vara med på vårt paradflak och vara en bra representant för björnkulturen.

För att kvala in som nominerad säger Daniel Norberg att man ska vara öppen, glad och ödmjuk. Man ska också vara insatt i björnvärlden och gärna vara stor och hårig. Historisk sett har björnkulturen varit ett svar på den smala och renrakade normen inom bögvärlden. Tidigare har det varit många äldre som anslutit sig, men där är en ändring på gång.

⁃ Tittar man internationellt så är det många olika åldrar numera, och i vår tävling uppmanar vi även unga att delta. Flera av dem känner inte sig bekväma i vanliga gaysammanhang, så därför går dom inte ut. Vi uppmanar dem att komma till oss för vi vill uppmärksamma att man kan vara stor och stolt, oavsett ålder.

Nomineringen sker via föreningen Viking Bears Facebooksida och man kan anmäla sig själv eller någon annan ända fram till och med torsdagen den första augusti. Daniel Norberg säger att eftersom det är det första året som föreningen gör en sådan här tävling går man ut lite lugnt. Det blir inte några olika delmoment, utan styrelsen kommer utse vinnaren på nominering och uppträdande.

Vad vinner man?

⁃ Äran och ett hemligt pris! I framtiden hoppas vi att vinnaren ska kunna åka runt i våra nordiska länder och representera.